Két év alatt 104 külhoni tanműhely és gazdaság létrejöttét támogatta a kormány

Révkomárom – Az elmúlt két évben 104 tanműhely és tangazdaság létrejöttét támogatta a magyar kormány a Kárpát-medencében több mint 738 millió forint felhasználásával a “2015 a külhoni magyar szakképzés éve” program keretében – mondta el a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Révkomáromban, ahol két műszaki szakképző intézmény berendezéseit adták át.

Potápi Árpád János kiemelte, hogy a Felvidéken két év alatt 140 millió forint értékben 22 tanműhely és tangazdaság létrehozását és fejlesztését támogatták, az átjárhatósági ösztöndíjprogram keretében 11 felvidéki csoport teljesítette magyarországi szakképző intézményben gyakorlatát.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány célja, hogy a gazdaságfejlesztés eszközein keresztül segítséget nyújtsanak a külhoni magyarságnak a munkába állás terén, ezáltal segítve elő boldogulásukat szülőföldjükön.
A szakképzés éve folytatásával párhuzamosan a Nemzetpolitikai Államtitkárság 2016-ban a fiatal vállalkozókat, 2017-ben a családi vállalkozásokat helyezte középpontba, melynek keretében a fiatal felvidéki magyar vállalkozók is kiemelt támogatásban részesültek.

A Komáromi Műszaki Szakközépiskola 17 millió forintos támogatást kapott eszközök beszerzésére, szaktanterem felújítására és laboratóriumi mérőeszközök vásárlására.

A Komáromi Ipari Szakközépiskolát csaknem 15 millió forint támogatásban részesítették elektrotechnikai és gépészeti tanműhelyek felszerelésére és számítástechnikai szaktanterem kialakítására.

Az intézmény a Nemzetpolitikai Államtitkárság programjában 2015-ben is kapott hasonló összegű támogatást elektrotechnikai és gépészeti tanműhelyek felszerelésére és laboratóriumi eszközfelújításra.

A két szakképző intézményben összesen kilencszáznál több diákot oktatnak, a tanulók több mint kétharmada magyar anyanyelvű. A két intézménybe ötven kilométeres körzetből érkeznek diákok, tanulásukat segíti a Komáromi Ipari Szakközépiskola közel háromszáz fős kollégiuma.

– MTI –
hirdetés