Két év után működőképesen vetődött partra egy fényképezőgép Tajvanon

Akt.:
Két év után működőképesen vetődött partra egy fényképezőgép Thaiföldön
Két év után működőképesen vetődött partra egy fényképezőgép Thaiföldön - © Illusztráció
London – Több mint két éven át hánykolódott a tengeren egy búvártokba zárt fényképezőgép, mielőtt működőképesen partra vetődött egy tajvani strandon: a kagylókkal benőtt, alig felismerhető tárgyra kisiskolások találtak rá, akik a gép tulajdonosát is felkutatták.

“El sem hiszem” – mondta a BBC Newsnak a fényképezőgép tulajdonosa, Cubakihara Szerina, hozzátéve, hogy nagyon megdöbbent, amikor a barátai elküldték neki az elveszettnek hitt fényképeivel teli Facebook-bejegyzést.

A japán egyetemista még 2015 szeptemberében vakációzott barátaival az Okinava prefektúrabeli Isigaki-szigeten, mintegy 250 kilométerre keletre Tajvantól, amikor könnyűbúvárkodás közben elejtette a fényképezőjét. Cubakihara akkor úgy hitte, hogy örökre elveszítette a gépet.

A búvártokban lévő fényképezőgép azonban több száz kilométeres kalandra “indult” és végül egy tajvani strandon sodorta szárazföldre a víz, ahol egy csapatnyi általános iskolás diák talált rá, akik épp a partszakaszt takarították.

“Egy 11 éves fiú találta meg a fényképezőgépet” – idézte fel Park Li, a gyerekeket kísérő tanár. Hozzátette: először azt gondolták, hogy tönkrement, ám a tokról akkor hirtelen lepattant egy kacsakagyló, feltárva a gombot, amely a szerkezetet nyitotta.

Egyetlen csepp víz sem volt a tokban és a jelek szerint maga a gép is jó állapotban volt. Nem sokkal később pedig az is kiderült, hogy még mindig fel van töltve.

Az iskolába visszatérve aztán a diákok és Li megvitatták, hogy mi legyen a “lelet” sorsa. Először arra gondoltak, hogy nem kellene megnézni és kiposztolni a fotókat, ám végül úgy tűnt, ez az egyetlen módja, hogy megtalálják a tulajdonost.

Mivel a felvételek egy része Japánban készült, arra gondoltak, hogy japán lehet a gép tulajdonosa, ezért kínai és japán nyelvű bejegyzést tettek közzé a Facebookon. A posztot több mint tízezerszer osztották meg a felhasználók és mindössze egyetlen nap alatt Cubakiharához is eljutott a híre.

A lány azt tervezi, hogy júniusban Tajvanra látogat, hogy személyesen mondjon köszönetet a diákoknak és tanárjuknak és hazavigye a kalandos sorsú fényképezőgépét.

– MTI –


Itt egy remek megoldás, ha nincs pénz a gyereknek drága drónra
A Powerup 3.0 nevű kütyü rendkívül ötletes, főleg gyerekeknek ajánlott játék: egy olyan papírrepülőről van szó, amit okostelefonnal lehet irányítani, akárcsak egy drónt. Igaz, drónnak túlságosan egyszerű a felépítése, de ad némi kézzel készített, személyes érzetet a kategóriának: egy megadott sab...

Fotó: Markovics Gábor
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Hinnéd, hogy akár életmentő is lehet egy hajgumi az autóban? Hányszor fordult már veled elő, hogy használod kellett a telefonodon az útvonalkövető alkalmazást, de nem tudtad hová rögzíteni a készüléket? Ha nincs telefontartó, a legtöbb ember a sebességváltó mellé ...

Így néz ki Észak-Korea fővárosa egy repülőről
Ritka felvétel készült Phenjanról, ahol a felhőkarcolók és modern autópályák sokaságát emberek és autók hiánya ellensúlyozza. Egyedülálló lehetőséget kapott a szingapúri Aram Pan, akinek egy Észak-Koreát bemutató filmes projekt kedvéért adtak engedélyt légifelvételt készíteni a fővárosról, Phenja...
hirdetés