Két éve: libatojásnyi jegek

Mindenütt tetőcserép, levert gallyak, üvegszilánkok: írtuk két évvel ezelőtt a vihar után.

„Emberemlékezet óta nem tapasztalt mértékű jégeső pusztított Szirmabesenyőn, Miskolc belvárosában, a Cora áruház parkolójában, Görömbölyön, Kistokajban, Mályiban és Nyékládházán” – adta hírül lapunk két évvel ezelőtt. Június 9 -ét írtunk a vihar napján, szerdát.

Másnap Kistokajban (ott pusztított leginkább a jég) járt a miniszterelnök, Medgyessy Péter. Gyárfás Ildikó, a megyei közgyűlés elnöke ugyanitt bejelentette: a megyei területfejlesztési tanács vis maior alapjának 123 millió forintját a helyreállításra fordítják. Ha ez kevés lenne, a kormány további segítséget nyújt, ígérte az országvezető. Kistokajban kétszáznál több házat rongált meg a jég, fóliát osztottak azoknak, akik fedél nélkül maradtak. A falu udvaraiba benézve – számoltunk be helyszíni riportunkban akkoriban – mindenütt tetőcserép, levert fagallyak, üvegszilánkok.

A későbbi kárfelmérések után hírül adtuk, hogy közel egymilliárd (947 millió) forint kár keletkezett az épületekben. Kiderült az is: az épületek közel 64 százaléka volt biztosítva, esetükben a kártérítést az illetékes biztosító fizeti meg. A vis maior alapot érintő kárrendezés a károk 36 százalékát érintették, összesen 341 millió forint értékben.

A libatojásnyi jegek több száz autót törtek össze a térségben. A Cora áruház parkolójában egymást érték a totálkárossá vált gépkocsik. A márkakereskedések számításai szerint – írta lapunk – az év végéig is eltarthat, mire minden jégkáros autót helyrehoznak.

Kistokajba a jégeső egy éves évfordulóján is ellátogattunk. A falu lakói nem felejtettek, a legtöbben azt nyilatkozták, a mai napig félnek, jön az új jégeső. Egy éve írtuk ezt is: még számos horpadásos autó szaladgál az utakon…
hirdetés