Két évig táplálkozunk az élményekből

A folklóresten nagy sikert aratott a dél-koreai Pilgrim Gyermekkar
A folklóresten nagy sikert aratott a dél-koreai Pilgrim Gyermekkar - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Már a zenetörténelemnek a részei a kórusfesztivál pár napja elhalkuló utolsó akkordjai.

Kínai, japán, dél-koreai, holland, lengyel szavaktól volt hangos többek között az elmúlt napokban Nyíregyháza és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. A nagyvilág legjobb kórusai utaztak el a keleti országrészbe, hogy részt vegyenek a XII. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezetői Mesterkurzus rendezvényein.

Hétfőn a gálahangversenyen, kedden a karvezetői mesterkurzus zárókoncertjén elhalkult az utolsó akkord is, jelezve, hogy két évig ismét várnunk kell a nemzetközi kórusfesztivál csodájára.

can3

Jobb volt minden eddiginél

Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagyot, a fesztivál főigazgatóját kértük meg arra, hogy összegezze és értékelje lapunk számára az idei fesztivált.

– Bennünk van a kérdés: Vajon két év múlva milyen kórusok érkeznek? Jön-e majd jó énekkar? Milyen lesz a színvonal? Hányan jönnek? Persze, a hétfői gálahangverseny után nehéz objektíven beszélni a dologról, mégis azt gondolom, hogy a XII. fesztivál jobb volt minden eddiginél. Óriási tapasztalattal dolgoztak a szervezők, akik között már vannak olyanok is, akik négy vagy öt fesztivált is megszerveztek. Ismerik a szervezés legapróbb pici buktatóit is, rendkívüli figyelemmel és előrelátással kerülik ki ezeket az akadályokat. Ebbe a fesztiválba most sok új ember is bekapcsolódott, hiszen a Cantemus kórusintézmény újabb főállású dolgozókkal gyarapodott, akik tulajdonképpen segítették és talán könnyebbé is tették a többiek dolgát – kezdte összegzését a karnagy, majd így folytatta:

Visszasugárzott a szeretet

– Nagyon lelkesen kapcsolódtak be a szervezésbe a Cantemus kórusintézmény munkatársai mellett a Kodály Zoltán Általános Iskola dolgozói is. Nem láttam rossz kedvű, nyugtalan vagy elégedetlen embert. Amikor az első megbeszélésünk volt, akkor én hangsúlyoztam, hogy ez a hét a mosoly hete, és semmiféle negatív megnyilvánulásnak nincsen helye. Az ide érkező kórusokat igazi magyar vendégszeretettel kell fogadni, s úgy láttam, hogy ez egész héten így volt. S ezért én menet közben folyton éreztem, hogy visszasugárzik az ide érkezett vendégekből az, amit mi rájuk vetítettünk. Akárhogy is gondolkodom, én nem találkoztam problémával, de a kollégáimmal a nagy megbeszélés még nem történt meg. Lehet, hogy valahol voltak olyan dolgok, amiket nem terveztünk, de ezt sem én nem vettem észre, se a vendégek. Akadtak néha rendkívüli feladatot, amire végképp nem lehetett felkészülni, például azt mondta az egyik kórus, hogy másnap szeretne elmenni Debrecenbe. Augusztus 20-a körül bérelhető autóbusz nagyon ritkán van egyik pillanatról a másikra. Tréfás jelszavunk volt, hogy a lehetetlen azonnal megoldjuk, a csodára azonban egy kicsit várni kell. Ezek a rendkívüli kérések mindig eljutottak hozzám, s akkor dönteni kellett, hogy a csoda megszületik vagy nem születik meg, de mindig törekedtünk rá, hogy megvalósuljon.

cante

Szavazás a minősítésen

– Úgy gondolom, hogy a rendezvények színvonala is folyamatosan javul. A világítás, a hangosítás, a dekoráció mind jobb volt, mint a korábbi években, valamint az előző évek tapasztalatait mindenki hozzátette a saját területéhez is. Nagy megelégedéssel kell szólnom arról is, hogy a közönség és a város lakói is készültek a fesztiválra, nem volt problémánk a hangversenyek látogatottságával, és világviszonylatban is kiemelkedő volt az úgynevezett minősítő verseny, ahol végig telt ház volt, s a közönség nagyon figyelt. Lehet, hogy ez annak is köszönhető, hogy különböző csoportoknak szavazási lehetőséget is teremtettünk.

MML

can12

A gondolatát megértették

Az idei fesztiválon az úgynevezett V4-es találkozó jelentette az újdonságot. Ez az újítás vajon hogyan vált be?

– A Külügyminisztériumot megkerestem, szóban nagyon velünk voltak, szavakban nagyon pártolták a rendezvényt. Aztán a kivitelezésnél voltak bizonytalansági tényezők, de ennek ellenére mégis sikerült megrendezni. A gondolatot mindenki értette, az ide érkezett kórusok különösen, s nekünk nagyon nagy öröm volt, hogy Nyírbátor városa hatalmas szeretettel fogadta a kórusokat, s a református templomban nagy közönség előtt a Visegrádi 4-ek együttesei igen jó koncertet adtak, amit aztán Nyíregyházán is megismételtek – mondta Szabó Dénes.
hirdetés