Két évvel meghosszabbítják a bejelentési határidőt

Két évvel meghosszabbítják a bejelentési határidőt
© Fotó: Miklay Jenő/Petőfi Népe
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Nem kell aggódniuk az engedély nélkül létesített fúrt kutak tulajdonosainak, ugyanis két év haladékot kapnak az engedélyeztetésre.

Lapunk megbízható információi szerint az Országgyűlés december elején megszavazza a kormány törvénymódosítási javaslatát, így az idén december végéig szóló engedélyeztetési határidő 2020. december 31-éig meghosszabbodik. A jogalkotónak még tisztáznia kell az eljárási rendet, pontosabban azt, hogy az ilyen kutak tulajdonosainak mi a teendőjük a kitolt türelmi idő végéig. Addig senkinek semmilyen kötelezettsége nincsen.

A házi fúrt kutak szabályozásának kérdése tízéves történet, a témával lapunk is többször foglalkozott. Mint ismeretes, az Európai Unió kérte Magyarországot, hogy tisztázza, mennyi ilyen kút van és azok mely területen helyezkednek el. Ha ennek nem teszünk eleget, az ország szankciókra számíthat. A vízgazdálkodási törvénybe 2016-ban került bele az a passzus, amely szerint engedélyt kell kérni a korábban engedély nélkül létesített kutakra is. A parlament júliusban megszavazta a jogszabály újabb módosítását, amely szerint sem engedélyeztetni, sem bejelenteni nem kellett volna a 80 méternél sekélyebb és csupán a házi vízigényt kielégítő kutakat. Augusztusban azonban Áder János köztársasági elnök indítványa alapján az Alkotmánybíróság megvétózta a változtatást. A döntést azzal indokolták, hogy a módosítás veszélyeztetné Magyarország vízgazdálkodását és a felszín alatti vizek védelmét.

Font Sándor, a Fidesz országgyűlési képviselője korábban elmondta: tudomásul veszik és értik Áder János köztársasági elnök felvetéseit, nem hagyják figyelmen kívül az Alkotmánybíróság döntését sem, ugyanakkor leginkább a fúrt kutak tulajdonosainak érdekeit szeretnék szem előtt tartani. Álláspontjuk szerint, ha díjkötelezettséget rónak ki, akkor a tulajdonosok nem jelentik be a kutakat, és így nem derül ki, hány ilyen létesítmény van Magyarországon. A legérzékenyebb vízbázisok védelme érdekében azonban erre az információra szükség lesz. A türelmi idő meghosszabbítása a házi vízigényt kielégítő és a mezőgazdasági öntözési célú fúrt kutakra is vonatkozik.

– Mediaworks-összeállítás –


Debrecen - Az országgyűlés a közeljövőben fog dönteni a végleges jogszabályról. Egyik cívisvárosi olvasónk azzal kereste meg szerkesztőségünket: írjunk a kerti fúrt és ásott kutak kötelező engedélyeztetéséről, mivel az internetes közösségi oldalakon egymásnak gyökeresen ellentmondó információk je...

Az engedélyeztetés önkormányzati hatáskörbe tartozik
Miskolc - A Parlament a közeljövőben fog dönteni a végleges jogszabályról. Egy közelmúltban benyújtott javaslat értelmében mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az, aki engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltet felszín alatti vízkivételt biztosító vízilétesí...
hirdetés