Két figyelmeztetéssel a negyedik helyen ért célba Máté

Helebrandt Máté
Helebrandt Máté - © Fotó: KM-archív
Nyíregyháza – Húsz kilométeren a nyíregyházi gyalogló volt a legjobb európai az Universiadén.

Olyan volt ez, mintha valaki egy hűvös szaunában nyomna le húsz kilométert. Az Dél-koreai Universiade szervező próbálkoztak, ezért is tették csütörtökön Kwangdzsuban helyi idő szerin reggel fél nyolcra a hisz kilométeres gyaloglás rajtját. A huszonhat versenyzőre így is hatalmas próbatétel várt, hiszen bár a levegő csak huszonkét fokos volt, ám a páratartalom 92-93 százalékos, ráadásul szakadt az eső.

Helebrandt Máté, a Nyíregyházi Sportcentrum válogatottja, a Nyíregyházi Főiskola hallgatója a tizenegyedik legjobb idővel vágott neki a távnak. A mezőny hamar két bolyra osztódott. Máté felmérve a riválisokat, az első csoportot túl erősnek tartotta, így maradt a másodikban.

Aztán kiderült, hogy ez meg túl gyenge, ezért négy kilométertől szép fokozatosan erősíteni kezdett és sorra hagyta le a versenyzőket. Majd jöttek a bírák, akik sorra mutatták fel a sárgalapokat. Máté a beleerősítés után rövid időben belül két figyelmeztetést is kapott, így még inkább oda kellett figyelnie a szabályos technikára.

– Jó erőben éreztem magam, maradt is bennem idő, ám a két figyelmeztetés után már arra kellett koncentrálnom, hogy ne zárjanak ki. Ez volt a legfontosabb és örülök annak, hogy végül a negyedik helyen sikerült célba érnem – nyilatkozta a nyíregyházi sportoló.

A huszonhat indulóból hármat zártak ki, volt akit a tizenkilencedik kilométeren. A győzelmet végül egy kanadai gyalogló szerezte meg, Máté a legjobb európaiként zárt. Ez volt a harmadik nemzetközi megmérettetése, amit a riói olimpiai szinten belül teljesített.

– Így utólag talán mégis jobb lett volna, ha az első bollyal vég neki, hiszen jó formában van és az erővel sem volt gond. Helyezésben nem biztos, hogy előbbre tudott volna lépni, ám kihozhatott volna magából egy jobb időt. Ezzel együtt örülök a negyedik helynek és összességében elégedett vagyok Máté teljesítményével – tudtuk meg Pokrovenszki Józseftől.

Máté jövő szerdán érkezik haza Dél-Koreából, két hét pihenőt kap, majd folytatja a felkészülést a szeptemberi csapatbajnoki és az egyéni Szuper-liga fellépésére, itt tíz kilométeren áll majd rajthoz.

KM-ML
hirdetés