Két helyszínen tüntetnek az almatermelők az alacsony felvásárlási ár miatt Szabolcsban

Akt.:
Vásárosnamény, 2018. augusztus 21. A léalma alacsony felvásárlási ára miatt demonstrálnak almatermelő gazdák az Austria Juice feldolgozó és felvásárló üzeme előtt Vásárosnaményban 2018. augusztus 21-én.
Vásárosnamény, 2018. augusztus 21. A léalma alacsony felvásárlási ára miatt demonstrálnak almatermelő gazdák az Austria Juice feldolgozó és felvásárló üzeme előtt Vásárosnaményban 2018. augusztus 21-én. - © MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vásárosnamény – Félpályás útlezárással, tüntetésekkel tiltakoznak az almatermelők az ipari alma alacsony felvásárlási ára miatt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban és Anarcson kedden.

– Jó, hogy ennyien itt vagyunk, bár jobb lett volna más körülmények közt találkozni a megyei gazdatársadalommal. A MAGOSZ már egy hónapja elkezdte az egyeztetést a feldolgozókkal, már akkor is több dolog gyanús volt, látszott, hogy a feldolgozók összezárnak. Számomra ez a kartellgyanú lehetőségét is felveti, de ez csak gyanú. Biztosan tudom, hogy az ausztriai és a német cégek 8-12 eurócentért veszik át az ipari almát. Úgy tűnik, a mi gazdáinkkal akarják megfizettetni az ottani alma felárát – fogalmazott a vásárosnaményi gazdatüntetésen Jakab István, a MAGOSZ elnöke, aki kiemelte: 25 forint alatt nincs ipari alma, az Austria Juice által meghirdetett 13 forint jóval az önköltség (permetezés, szedés, rakodás, beszállítás) alatt van.

– Tisztességes áron kell eladni az almát, éppen ezért ma délután összeülnek az agártárca és a MAGOSZ képviselői, holnapra pedig ígéretet kaptunk arra, hogy a feldolgozóval egyeztessünk. Elengedhetetlen az összefogás, nem szabad hagyni, hogy önköltség alatt vigyék be a gazdálkodók az almát. A jövőben egy járható út létezik: létre kell hozni egy termelői tulajdonban lévő feldolgozóüzemet – mondta Jakab István MAGOSZ elnök.

Vass Albert közel 25 tonna Reglindis fajtájú almát hozott a vásárosnaményi feldolgozóüzembe. Lapunknak azonban leszögezte: csakis azért, mert erre szerződés kötelezte. – Itt voltam 8 órakor, ahogy kellett, itt volt az alma is, de 13 forintért nem fogom leadni. Eleget tettem a szerződésben foglaltaknak, de ez az ár egyszerűen nevetséges. Ha most azt mondja a feldolgozó, hogy 25 forint, már viszem is be, de így… A Reglindis korán érik, főleg ebben a forróságban, nincs sok időm. Így is vagy 1500 mázsa alma fekszik a fa alatt, mert ebben a melegben már megérett… Ha jól tudom, a lengyeleknek sikerült 10 eurócentben megállapodniuk az árban, de ehhez kellett az ottani kormány segítsége is – fogalmazott lapunknak a gulácsi gazdálkodó.

– Jövőre Isten bizony ki fogom húzni a fákat! Ilyen árak mellett mit csináljak? – tette fel a költői kérdést a vajai Pető István, akinek 560 Reglindis fajtájú almafája van.

– Ebben a melegben már úgy hullik, mint a záporeső. Felszedni? ezek szerint semmi értelme… A napszámot miből fogom fizetni, ha cserébe ilyen árat kapok az almáért? Kormányszintű beavatkozásra volna szükség, ahogy Lengyelországban – panaszkodott a vajai férfi.

A vásárosnaményi Nagy Miklós is elkeseredett hangnemet ütött meg.

– Amióta az eszemet tudom almával foglalkozom, jelenleg 30 hektáros ültetvényem van. Az első fákat még 1996-ban telepítettem. Amennyire lehet, lelkes vagyok, de ilyen árak mellett nincs semmiféle jövőképe az ágazatnak. Tudom, hogy az alma ára ingadozik, de hogy ennyire. Nekem egy jó közepes termésem lett, de mit ér, ha ilyen megalázó árakkal jön ki a feldolgozó. Nem csak a pénzünket, hanem a lelkesedésünket is elveszik. Sajnos ennek a feldolgozónak ármeghatározó szerepe van itt a régióban, nem véletlenül ő jön először elő az árakkal – taglalta a problémákat Nagy Miklós, aki szerint a jó példa Dánia, ahol szövetkezeti formában működnek a feldolgozóüzemek.

A beszélgetés végén Nagy Miklós igyekezett pozitívan megfogni a helyzetet, mikor azt mondta.

– Szerencsére van egy civil foglalkozásom is, ugyanis autószerelő vagyok. Azt szoktam viccesen mondani: az almatermesztők közt én vagyok a legjobb autószerelő, az autószerelők közt a legjobb almatermesztő – tréfálkozott a vásárosnaményi gazda.

KM


A Vásárosnamény határában lévő feldolgozóüzemnél több mint háromszáz gazda jelent meg, akik – rendőri biztosítás mellett – 30-40 traktort és munkagépet állítottak ki az üzem mellett vezető 41-es főút egyik oldalára. A termelők többsége az osztrák tulajdonú Austria Juice Kft. telephelye előtt demonstrál azt kérve a társaság vezetésétől, hogy legalább 25 forintra emeljék fel az ipari alma jelenleg 13 forinton álló kilogrammonkénti átvételi árát.

Almatermelõ gazdák demonstráltak Vásárosnaményban
A léalma alacsony felvásárlási ára miatt demonstráló almatermelő gazdák mezőgazdasági járművei a 41-es főúton, az Austria Juice feldolgozó és felvásárló üzeme közelében Vásárosnaményban 2018. augusztus 21-én. | MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A tüntetésen Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke a gazdák előtt megtartott beszédében hangsúlyozta, “kartellgyanú” merül fel az almaügyben, mivel az átvételi árakról egy hónappal ezelőtt sem volt hajlandó egyetlen feldolgozó sem egyeztetni a gazdákkal.

Lengyelországban kilogrammonként 25 forintért veszik át a feldolgozók a gyümölcsöt, amiért Ausztriában és Németországban 8 és 12 eurocent közötti összeget fizetnek a gazdáknak, ezt pedig az itteni feldolgozóipari cég vezetőinek is tudniuk kell – jelezte az Országgyűlés alelnöki tisztségét is betöltő politikus. Kiemelte: a magyar gazdák nem fizethetik ki a külföldi gazdák ipari almájának felárát, “mert egyelőre úgy néz ki”, hogy amit a magyar termelőktől elvesznek, azt adják oda az osztrák és német gazdáknak.

Elfogadhatatlannak nevezte azt is, hogy a termelők jóval az önköltségi ár alatt, lényegében ingyen szállítsák be a gyümölcsöt a feldolgozókba. Jakab István jelezte, az első lépés ez ellen a demonstráció, a második pedig a gazdavezetők és az agrártárca közötti “érdemi egyeztetés” megindítása lesz.

“A minisztérium jelezte, mindent megtesz annak érdekében, hogy a gazdák megfelelő árat érjenek el, a hatóságok kezében lévő összes eszközzel pedig élni akarunk” – jelentette ki Jakab István. Vélekedése szerint hosszabb távon a termelői tulajdonú feldolgozók létrehozása lenne megoldás a Magyarországon termelt valamennyi gyümölcs tisztességes áron történő értékesítésre.

A gazdák közül többen azt mondták az MTI-nek, a világpiaci ár nem indokolja az irreálisan alacsony, “megalázó” átvételi árat. Valamennyi megkérdezett gazda egyetértett abban, hogy az önköltség felét sem tartalmazó áron továbbra sem szállítanak be almát a feldolgozóba.

A beszédek után egy leponyvázott, léalmát szállító teherautó hajtott be a feldolgozóüzembe, a gazdák kiabálása és méltatlankodása után a teherautó visszafordult és elhagyta a területet.

A Magosz közleményében azt írta, az Austria Juice jelezte a termelők felé, hogy cégüknél jelenleg is zajlik a piaci folyamatok elemzése, ezért vezetőik legközelebb szerdán délelőtt tudnak ismét tárgyalóasztalhoz ülni a megyei gazdakör képviselőivel.

A másik, Anarcson tartott demonstráció helyszínén körülbelül kétszáz gazda tüntetett az Austria Juice helyi feldolgozóüzeme előtt.

– MTI –


Vásárosnamény - Reggel 7 órától folyamatosan gyülekeznek a megyei gazdálkodók az osztrák Austria Juice vásárosnaményi telephelyének bejáratánál. A keddi összejövetel oka nem más, mint az alacsony, mindössze 13 forintos léalma felvásárlási ár. - Beregsurányban van 8 hektár almánk. Mind a három fia...
hirdetés