Két hónapon belül érkezik a pótdíjfizetési felszólítás

Budapest – December 22-e óta már csak 60 napig, azaz alig két hónapig kell megőrizni a megvásárolt autópálya-matricákat és annak bizonylatait. Ugyanez vonatkozik SMS-ben történő matricafizetés esetén a második visszaigazoló üzenetre.

A változás oka: az Állami Autópálya Kezelőnek két hónapon belül ki kell számláznia a pótdíjfizetési felszólításokat azoknak, akik matrica nélkül használták az autópályákat.

A matricára és a vásárlást igazoló dokumentumokra akkor van szükség, ha valaki annak ellenére kap pótdíjfizetési felszólítást, hogy vásárolt matricát.

 

Az ilyen vitatott esetek többségében egyébként az derül ki, hogy a rendszámot a matrica vásárlásakor elírták – mondta  Winkler-Virág András, az ÁAK szóvivője.

A csekkek kiszámlázásának szabott ideje mellett a szabályozás más része is megváltozott a múlt év végén: a pótdíjfizetési kötelezettség egy év alatt évül el. Így tehát a 12 hónap alatt el kell jutnia az autópálya kezelőnek legalább az ügyvédi behajtásig – tette hozzá Winkler-Virág András.

 

Az eddigi tapasztalatok szerint a kiküldött pótdíjfizetési felszólítások hatására a tetten ért autósok körülbelül fele szokta befizetni a pótdíjat. További 10 százalékuk csak a második felszólító levélre reagál, bár ekkor már a maximális pótdíjat kell befizetni. Az esetek közel 20 százalékában az ÁAK ügyvédi közreműködéssel tudja behajtani a büntetést, míg a fennmaradó 20 százalékban pereskedésre kényszerül.

A társaság tavaly csaknem 250 ezer esetben szabott ki pótdíjat és ebből az Útpénztárba 1,8 milliárd forintot fizetett be.További hírek a Magyarország kategóriából


hirdetés