Két kanyaró elleni oltás kell

Azoknál, akik csak egy oltást kaptak az immunitás szintje az évek múlásával csökkenni kezdhet
Azoknál, akik csak egy oltást kaptak az immunitás szintje az évek múlásával csökkenni kezdhet - © Illusztráció: ÉKN-archív
Debrecen. Miskolc, Nyíregyháza – A 15 hónaposnál fiatalabb kisgyerekekre jelenti a legnagyobb veszélyt a kanyaró, de az a 28–48 éves is megfertőződhet, aki gyerekkorában csak egy oltást kapott.

A Romániával határos megyékben meg kell erősíteni a járványügyi felügyeletet, ezekben a megyékben ellenőrizni kell az egészségügyi dolgozók kanyarófertőzés ellen is védettséget biztosító oltásának dokumentációját, azokat pedig, akik nem kaptak második oltást, be kell oltani. Ügyelni kell a kanyaró tüneteinek korai felismerésére, és haladéktalanul jelenteni kell a megbetegedés gyanúját a kormányhivatalok népegészségügyi főosztályain keresztül a fertőző betegségek országos felügyeleti szakrendszerébe – áll Szentes Tamás országos tisztifőorvos közleményében, melyet azután adtak ki, hogy kanyarómegbetegedés miatt zárlatot rendeltek el a makói kórházban a hétvégén.

Veszélyeztetettek

Hazánkban 1969-ben vezették be a kanyaró elleni védőoltásokat, amelynek köszönhetően a 47 éven aluli lakosság döntő többsége legalább egy oltásban részesült. A hosszú távra szóló védettség kialakítása érdekében 1989-től kezdődően két alkalommal, 15 hónapos, majd 11 éves korban kapnak – morbilli-mumpsz-rubeola (MMR) kombinált oltóanyagként – oltást a gyerekek.

Az elmúlt két évtizedben hazánkban az átoltottság mind a 15 hónapos korban végzett első, mind a 6. osztályban végzett újraoltás esetén meghaladta a 98 százalékot.
A kanyaró szempontjából leginkább veszélyeztetettek a 15 hónaposnál fiatalabb, még védőoltást nem kapott, illetve a betegséget át nem vészelt, oltatlan személyek. Veszélyeztetettek továbbá az immunhiányos betegek, valamint az egészségügyi dolgozók, akik Romániából érkező, potenciálisan kanyarós betegeket látnak el. Az 1969 után, de 1989 előtt születettek között előfordulhat, hogy valaki csak egy oltásban részesült, náluk az immunitás szintje az évek múlásával csökkenni kezdhet. Ilyen esetekben előfordulhat, hogy oltás ellenére fertőz a kanyaró.

Igazolni kell a két oltást

A közlemény szerint azokat az egészségügyi dolgozókat, akik 1969 és 1989 között születtek és oltási dokumentációval nem tudják igazolni a két kanyaró-mumpsz-rózsahimlő (rubeola) elleni MMR-oltást, a Romániával határos megyékben be kell oltani.

A megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályától írásban kérdeztük meg, hogy a tisztifőorvosi utasítás milyen pluszfeladatokat ró a hivatalra, hogyan és mikor történik meg az egészségügyi dolgozók ellenőrzése és a szükséges második oltása, de a válaszok lapzártáig nem érkeztek meg.

Másokat is óvva

A tisztifőorvosi hivatal felhívta a figyelmet arra, ha valaki influenzaszerű tüneteket észlel magán és kiütések jelennek meg a fején, arcán, azonnal vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával. Fontos előzetesen telefonon egyeztetni időpontot az orvossal, hogy a vizsgálat úgy történjen meg, hogy másokat ne fertőzhessen meg például a váróteremben.

KM


Videó: Kanyaró Magyarországon – Nincs teljes biztonságban a 30-40 éves korosztály sem?

Budapest – Nem védettek kanyaró ellen, akik 1969 előtt születtek, de a 30-40 éves korosztály sem tökéletesen védett, vagyis nagyon sokan. Tegnap óta van zárlat a makói kórházban, mert több dolgozó kanyarós lett. Romániából jött a betegség, ott már halálos áldozata is van a járványnak, ezért mindenkit ellenőriznek, akik Romániával határos megyék kórházaiban dolgoznak – derült ki a tenyek.hu riportjából.
hirdetés