Két labdányira az első nagy győzelemtől

Fucsovics Márton első játszmáit megnyerte az US Openen, a statisztika mellette szól, mégis vesztesen hagyta el a pályát
Fucsovics Márton első játszmáit megnyerte az US Openen, a statisztika mellette szól, mégis vesztesen hagyta el a pályát - © Fotó: usopen.org
Nyíregyháza – A mérkőzés jelentősebb részében közelebb állt a sikerhez Fucsovics Márton, mint ellenfele, mégis Nicolas Mahut nyert.

Több játékot nyert, több pontot szerzett, több ászt ütött (sajnos, kettős hibát is), többször és jobb százalékban vette el ellenfele adogatásait. Csak egy valamiből nyert kevesebbet: játszmából…

Márpedig az számít, így az amerikai nyílt teniszbajnokság, a US Open (50 400 000 dollár, kemény pálya) első fordulójában Fucsovics Márton (117. a világranglistán) öt játszmás küzdelemben, 3 óra 25 perc alatt veszített a selejtezőből érkezett, párosban kétszeres Grand Slam-bajnok francia Nicolas Mahut (115.) ellen.

Mi dönthetett? Talán a rutin. Talán az a 45 GS-részvételnyi különbség, ami eddig a két játékos között van. Marcinak a hétfő – magyar idő szerint – este tizenegykor kezdődő és kedd hajnali fél háromkor véget ért mérkőzése volt a harmadik Grand Slam-főtáblán, Mahut-nak pedig a mostani a 48. részvétele, ami száz körüli meccsszámot takar. Dönthetett a meccs eleji megilletődöttség, amikor Mahut gyorsan elvette a nyíregyházi teniszező szerváját, és bár utána azt lehetett érezni, hogy egyre magabiztosabb Fucsovics Márton, a játszma hajrájáig nem sikerült visszabrékelni.

Aztán dönthetett a harmadik játszma, álláspontunk szerint leginkább ez. Marci kezdte szervával a szettet (ahogy az első kivételével a többi négyet rendre), lépéselőnyben volt, könnyedén hozta a saját adogatásait, miközben Mahut szenvedett a sajátjaival. Ezért jött derült égből villámcsapásként az, ami 4:4-nél történt: Fucsovics ugyan 0:30-ról kiegyenlített 40:40-re, de ezután két kettős hibát ütött, amivel elment a gém és a játszma is.

De még innen is volt visszaút, a negyedik szettet éppolyan könnyedén és ugyanolyan forgatókönyv szerint hozta, mint a másodikat. És mivel brékkel tett pontot a szett végére, azt is elérte, hogy a döntő felvonásban megint ő kezdje az adogatást, és mivel azokat rendre hozta, nála volt a lépéselőny.

Mahut azonban bírta a nyomást. Embertelen küzdelmet vívtak a felek, a 40:0 sem jelentett biztos előnyt az adogató számára, mindkét játékosnak kellett bréklabdát is hárítania ilyen állás után. Töménytelenül sok adogatáselnyerési esély maradt parlagon – elsősorban Marci révén.

Lássuk a hajrát! 4:3-as Fucsovics-vezetésnél, a francia szervajátéka közben 40:15-je volt a fogadónak, majd egyenlő után még egy bréklabda, mégis egyenlített Mahut. Utána Fucsovics Marci a harmadik előnyét váltotta valóra, így lett 5:4. Két viszonylag sima gém után érkeztek el 6:5-ös magyar vezetésig, amikor 0:30-cal indult a játék, vagyis Marci két labdányira került a győzelemtől. Mahut azonban fordítani tudott, a tie-breakban (a négy Grand Slam-verseny közül az amerikai az egyedüli, amelyet döntő szettben eldönthetett a rövidítés, így nem volt arra esély, hogy megdőljön az éppen Mahut és John Ismer által tartott rekordhosszúságú meccs időtartama) pedig két minbrékkel Mahut megszerezte a győzelmet.

Nagy esélyt szalasztott el Marci, és bár kárhoztathatja magát a sorsdöntő pillanatban ütött kettős hibákért, de fontos pillanatokban szórta az ászokat is, úgyhogy nem ezen múlott. Mahut valahogy mindig kikecmergett a szorult helyzetekből, hogy miként, nem tudni. Nyilván a szerencsefaktor is belejátszott, és az a rutin, amely az elején taglaltak miatt szólt a francia játékos mellett.

Nincs meg 2013 óta az első magyar férfijátékos által aratott győzelem GS-főtáblán, ahogy Taróczy Balázs 1984-es győzelme óta továbbra is nyeretlenek férfi honfitársaink Flushing Meadows-ban. Kár érte, mert a hétfő esti-kedd hajnali horror során nagyobb részt bemutatott teljesítmény tovább is repíthette volna Marcit, mint a második forduló.
hirdetés