Nyíregyháza

2020.07.31. 07:20

Segítséggel teljes életet élhetnek

A megyében nagyon alacsony azon siketek száma, akik jelnyelvet használnak.

Forrás: shutterstock

A koronavírus-járvány sokunk életét megnehezítette, de míg a legtöbbünknek a veszélyhelyzet elmúltával csupán kellemetlen tényező a maszkviselés, addig a siketek és nagyothallók számára komoly kommunikációs gátat jelent. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy a hallássérültek teljes életet élhessenek – munkájukról és a hallássérültek mindennapjairól Demeter-Szabó Ildikó jelnyelvi tolmáccsal beszélgettünk, aki elmondta, két jelnyelvi tolmács dolgozik a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének megyei szervezeténél (Sinosz).

Kevesen használnak jelnyelvet

A megyében nagyon alacsony azon siketek száma, akik jelnyelvet használnak, de a tolmácsok a nagyothallóknak is segítséget nyújtanak. A jelnyelvi szolgáltatást évente 120 órában vehetik igénybe ingyenesen a siketek és nagyothallók, melyet az állam finanszíroz. A középfokú és felsőoktatásban tanulóknak egy rendkívüli órakeret is rendelkezésére áll a 120 órán felül, melyhez mindössze egy iskolalátogatási igazolásra van szükség – árulta el a szakember.

– Országosan nagy segítség a Kontakt jelnyelvi szolgáltatás, mely hasonlít a videókonferencia-hívásokhoz. Egyszerű regisztrációval egy alkalmazáson keresztül, ingyenesen hozzáférhető a siketek és nagyothallók számára. Az app okostelefonra és tabletre letölthető, így ügyintézésekhez is magával viheti az ügyfél. Három-négy tolmács reggel 8 és este 8 között várja a kliensek hívásait. A háziorvoshoz például úgy foglalhatnak időpontot, hogy a tolmács az alkalmazáson keresztül megkapja az orvos számát, közben videóképen a hallássérülttel tartja a kapcsolatot, telefonon pedig az orvossal, így a mi hangunkon „szólal meg” az ügyfél – ismertette a szolgáltatás működését Demeter-Szabó Ildikó, majd elmondta, a rendszernek még vannak nehézségei, hiszen az adatvédelmi törvény gyakran gátat szab az ügyintézésnek, de folyamatosan dolgoznak a megoldáson.

Márföldi Kitti háromévesen tudta meg, hogy baj van a hallásával. Az életvidám lány elmondása alapján munkájában általában nem jelent hátrányt, hogy hallássérült, de vannak olyan ügyfelek, akik nagyon halkan beszélnek, és segítséget kell kérnie a kollégáitól.

Megnehezíti a kommunikációt

– A szájmaszk használata nagyon megnehezíti a kommunikációt, hiszen ha nem hallom, mit mond a másik ember, akkor a szájáról sem tudom leolvasni.

A legtöbb gond az orvosnál van, hiába szólok, hogy hallássérült vagyok, nem akarják beengedni anyukámat, mondván, nagykorú vagyok – osztotta meg tapasztalatait Kitti, aki arról is beszámolt, az emberek általában támogatják, a nehézséget az jelenti, hogyan értesse meg velük, milyen segítségre van szüksége.

– A szüleim megtanítottak, hogy bátran álljak ki, ha kell, kérjek segítséget, így boldog, teljes életet élhetek – zárta gondolatait a fiatal lány.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában