Két nappal rövidebb lesz a tilalmi időszak

Illusztráció: A húsvéti tojás mellé akár ilyen nagy csuka is kerülhet majd a tilalmi időszak lejárta után
Illusztráció: A húsvéti tojás mellé akár ilyen nagy csuka is kerülhet majd a tilalmi időszak lejárta után
Szabolcs-Szatmár-Bereg – A halak szaporodásának érdekében számos faj esetében tilalmi időszak van érvényben. A csuka fajlagos tilalmi ideje február elsején megkezdődött, azonban az előző évekhez képest az idén két nappal rövidebb lesz a tilalmi idő, ugyanis a tilalom március 29-én, a nap huszonnegyedik órájában befejeződik.

Húsvéti hétvége

Az illetékesek azért döntöttek a rövidítés mellett, mert ebben az évben a tilalmi időszak vége a húsvéti hétvégére esik, ezért 2 nappal korábban oldja fel jogszabály a tiltó rendelkezést. Az időszakos tilalom elősegíti, hogy őshonos ragadozóhalunk példányai minél sikeresebb ívással növeljék az állományt a természetes vizekben.

A szakemberek szerint az idei enyhe tél következményeként a csukák ívóhelykeresése és szaporodása korán megkezdődhet. A halak az ívás idején könnyebben zsákmányul ejthetők, az ivadékok is könnyen elpusztulhatnak szülő híján, ezért védi őket a tilalmi időszak.

Az állományveszteség megakadályozása érdekében február elejétől március végéig tilos háborgatni a szaporodáshoz készülő, ívóhelyek után kutató és ívó halakat. A tilalom betartásának fontossága mindenkinek érdeke.
hirdetés