Két ország

By Égerházi Péter
Égerházi Péter
Égerházi Péter
Nyugati bérek és nyugdíjak mellett vélhetően észre se vennénk az ordító különbségeket. Ám egy államadósság visszafizetési hajszába kényszerített, jövedelemi szempontból végletekig kivéreztetett országban hatványozottan irritál az egyenlőtlenség. Égerházi Péter jegyzete

Mert önmagában az, hogy egy cég vagy önkormányzat prémiumot fizet a vezetőinek teljesen rendjén való, ha azok megérdemlik, de nem az, ha ezt csak mások kárára, megszorításokkal, elbocsátásokkal tehetik meg.

Olyan ez, mintha két országban élnénk. Az egyikben látszólag minden úgy történik, mint a boldog békeidőkben, a másikban viszont megélhetési harc dúl, olykor pusztán a létfenntartásért. Hiába diktálja a józanész, hogy az egyesítéshez abban az elsőben lévőknek kellene szerényebben élni segítve a másik nyomorultban tengődőket legalább azzal, hogy nem vesznek el tőlük, mégis csak ritkán „találkoznak”. Amikor amazok pénzére vagy szavazatára van szükségük. A mert békebeli boldogságuk csak a nyomorultak zsírján tartható fenn, még ha amazok bele is döglenek.

Nehéz eldönteni: nem látják, mert nem benne élnek, hogy nehéz időket élünk, amelyben most nincs helye a békebeliségnek, vagy szándékosan nem vesznek tudomást a másik országról.

egerhazi.peter@inform.hu
hirdetés