Két országot és sok családot köt össze az új út

Akt.:
2013 augusztusában Ömbölynél még földút vezetett át a határon Romániába...
2013 augusztusában Ömbölynél még földút vezetett át a határon Romániába... - © Archív fotó: M. Magyar László
Ömböly – Minden útavatás fontos esemény a helybéliek számára, de ha ráadásul két országot is összeköt a szilárd burkolat, akkor igencsak felértékelődik az ünnepi esemény jelentősége a határ mind a két oldalán.


Ömböly képviselő-testülete és a Romániában található testvértelepülés, Szaniszló önkormányzata 2009-ben döntött arról, hogy jó lenne a korábbi jó kapcsolatokat még szorosabbá tenni egy műút megépítésével, s a tervekből napjainkban immár valóság lett: szeptember 20-án avatják az új utat. S mivel két országot köt össze, ideiglenesen meg is nyitják a határt 11 órakor az érdeklődők, a rokonokhoz utazók előtt.

Az ünnepélyes szalagátvágás 16 órakor lesz az államhatárnál. Ünnepi beszédet mond dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Tőkés László, az Európai Parlament képviselője, Seszták Oszkár, a megyei önkormányzat elnöke, dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő.

Az új út mérföldkövet jelent a trianoni békediktátum óta zsáktelepülésként élő Ömböly számára, éppen ezért szeretné ezt a napot emlékezetessé tenni az önkormányzat a helybeliek és a környékbeliek számára: az esti órákban koncertet ad Csepregi Éva, Balázs Pali és az Insect együttes.

Ömböly és Szaniszló önkormányzata 2009-ben közösen nyújtotta be a pályázatot a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében az uniós támogatásra. A kivitelezési munkálatok a magyar oldalon 2014 áprilisában kezdődtek. Ömbölytől az államhatárig 1,5 kilométer hosszú, onnan pedig Szaniszlóig 10 kilométer hosszú utat kellett megépíteni.

A két település vezetői remélik, hogy 2014 novemberétől ideiglenes – nappali – határátkelő nyílik majd, s így valóban szorosabbá válhatnak ismét a rokoni kapcsolatok, valamint a gazdasági és kulturális együttműködési lehetőségek.

KM

Címkék: ,hirdetés