Helyi közélet

2015.06.24. 11:35

Önzetlen záhonyi segítség külhoni magyar tannyelvű iskoláknak

Záhony - Az elmúlt tanévben Erdély, Felvidék és Kárpátalja tizenegy magyar tanítási nyelvű iskoláját segítették könyvekkel a záhonyi Dr. Béres József Kollégium diákjai.

Záhony - Az elmúlt tanévben Erdély, Felvidék és Kárpátalja tizenegy magyar tanítási nyelvű iskoláját segítették könyvekkel a záhonyi Dr. Béres József Kollégium diákjai.

A határvárosban közel két évtizede szerveztek először könyvgyűjtést a határon túli partneriskolák megsegítésére. A helyi civil szervezetek, intézmények, magánszemélyek és a polgármesteri hivatal által összegyűjtött kiadványokat Háda Imre polgármester vezetésével adták át a testvérváros Csap középiskolájának és a Záhonnyal évszázadokon át szoros közösségben együtt élő Tiszasalamon község alapfokú tanodájának. 1996-tól a városban 45 alkalommal szerveztek adománygyűjtést és a karitatív akciók koordinátora a helyi diákotthon lett, ahol évtizedek óta tanulnak kárpátaljai diákok.

A 2014-15. tanévben a kollégium tanulói és tanárai hat ízben utaztak a határon túlra, ahol Erdélyben Koltó, Felvidéken Bély, míg Kárpátalján Tiszasalamon, Kisdobrony, Palágykomoróc, Csap, Tiszaágtelek, Tiszaásvány, Zápszony és Szernye magyar tannyelvű iskolája volt az úticél. A használt tankönyvek, szépirodalmi és ismeretterjesztő művek, folyóiratok mellett multimédiás anyagok, számítógépek és több kiadó jóvoltából új könyvek is az adományok részét képezték.

A nyolc éve a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Bázisiskolája címmel elismert záhonyi intézmény az új tanévben is folytatni szeretné jószolgálati útjait és a legnagyobb hazai karitatív szervezet védnöksége mellett, számos támogató segítségével további partneriskolákat szándékozik könyvekkel segíteni.

- Tancsik Róbert -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában