Nyíregyháza hírei

2013.10.24. 13:38

Pótmagánvádról írt könyvet a törvényszéki tanácselnök

A pótmagánvád jogi lehetősége, kicsivel több, mint félszáz éves szünet után került vissza a hazai jogrendbe.

A pótmagánvád jogi lehetősége, kicsivel több, mint félszáz éves szünet után került vissza a hazai jogrendbe. A lényege, hogy amennyiben egy feljelentés nyomán a hatóságok úgy ítélik meg, hogy nem indítanak eljárást, magánszemély is kezdeményezhet pert. Ennek lehetőségei, előnyei, jogintézményi körülményei emiatt talán nem ismertek széles körben. A szakemberek számára is kapaszkodót nyújthat a gyakorló törvényszéki tanácselnök által írt könyv. Fázsi László: A pótmagánvád a magyar büntető eljárásjogban és a gyakorlatban - című könyvét a Debreceni Egyetem Marton Géza Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola és a budapesti Patrocinium Kiadó közös kiadásában jelentette meg.

A szerző 2011 szeptemberében megvédett 330 oldalnyi terjedelmű doktori (PhD) értekezésének kiadását dr. Bócz Endre kandidátus a következők miatt ajánlotta: „A bevezetőre, kilenc érdemi fejezetre – és ezeken belül alfejezetekre – valamint zárszóra tagolt, és számos mellékletet tartalmazó értekezés egy olyan jogintézménnyel foglalkozik, amely korábban – 1900-1955 között – Magyarországon létezett, akkor eltörölték, 2003-ban azonban (az 1998. évi XIX. törvény hatályba lépése révén) ismét újraéledt.

(…) Dr. Fázsi László hatalmas anyagot feldolgozva olyan művet alkotott, amely büntetőeljárási jogi szakirodalmunkban hézagpótló jelentőségű, mert egy fontos, és a jövőben is garanciális jelentőségű jogintézményt elméleti, tételes jogi és esetjogi oldalról egyaránt bemutatva elemzi a hatályos törvényt, mutat rá annak hibáira és hiányosságaira és tesz javaslatot a helyesebb megoldásokra.” Mindez nyilvánvalóan jelzi a Nyíregyházi Törvényszéken folyó tudományos műhelymunka színvonalát.

(P.S.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!