Kelet-retro

2019.12.02. 10:12

Három férfi és egy nő brutális támadása a gávavencsellői cukrászdában

Felidézzük, miről számolt be a Kelet-Magyarország 40 és 30 évvel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: Shutterstock-illusztráció

1979. december 2., vasárnap

Három férfi és egy nő brutális támadása a gávavencsellői cukrászdában

Amikor a gávavencsellői cukrászdában a botrány utáni nap délutánjára helyreállították a rendet, 33 kétdecis, 10 féldecis, 10 háromcentes pohár, 30 kólásüveg, hét hamutartó, két ablaküveg, a kirakatüveg, két asztal és nyolc szék maradványait kellett kiseperni a szemétbe. Addigra helyreállt azok nyugalma is, akik előző este békésen szórakoztak a cukrászdában mindaddig, míg három férfi és egy nő brutális támadása menekülésre nem kényszerítette őket.

A botrány tulajdonképpen azzal kezdődött, hogy az eddig már ötször büntetett, nagykállói H. Imrét kiengedték a fegyházból. H. nem haza, hanem rokonlátogatásra indult Gávavencsellőre, de 1900 forintjából csak 800-at rakott zsebre, a többit a zoknijába dugta. Gávavencsellőn mégsem a rokonságnál, hanem az italboltban kezdte a szabad életet, csak amikor már jól feltankolt, egy liter pálinkát zsebre vágott, akkor indult el az édesanyjához. Megebédelt, aztán elköszönt azzal, hogy Nagykállóba utazik a nevelőszüleihez, de találkozott két ismerősével és beültek szórakozni.

H. fizetett, s ahogy emelkedett a hangulata, egyre jobban vágyott rá, hogy kipróbálja a cukrászda dobfelszerelését. A felszolgáló nem engedte a dobhoz még akkor sem, amikor 100 forintot ajánlott fel érte, s mivel ezután is dobolni akart, kivezették a cukrászdából. Hogy az utcán mi történt, aligha lehet kideríteni, de tény: H. Imrét valaki úgy megütötte, hogy orvoshoz kellett fordulnia.

Amikor a rendelőből visszament édesanyja lakására, elmondta az ott tartózkodó H. Jánosnak és feleségének, hogy megverték és elszedték a pénzét, így hármasban indultak el, hogy elégtételt vegyenek. Út közben csatlakozott hozzájuk H. József, így négyesben érkeztek a vendéglő kerthelyiségébe. Miután senki nem látta korábban H. Imrét – nem is járt ott –, elindultak a cukrászda felé, ahol zárórát rendeltek el, mert áramszünet volt. A felszolgálók bezárták az ajtót, s úgy gondolták: aki bent van, nyugodtan megihatja, amit addig kapott, de új vendéget nem fogadnak, amíg ki nem gyullad a villany.

Ekkor értek oda H.-ék, s mivel nem tudtak bemenni, az asszony bekiabált: adják vissza Imre pénzét. Az ajtó nem nyílt ki előttük, így előbb rugdosni kezdték, majd nekidőltek, végül a zár engedett. H.-ék beszabadultak, s hogy mi történt néhány perc alatt, azt még a tárgyaláson is reszketve mondták el a vendégek. H. József egy kerékpárfújtatóval, a többiek székekkel támadtak a békésen szórakozó emberekre, akik egymás hegyén-hátán próbáltak menekülni: ki a mellékhelyiségben, ki a zenekari emelvény mögött, ki a hátsó teremben óvta épségét a brutális támadók előtt, mert megközelíteni sem merték őket.

1989. december 2.

Hová tűnt a főiskola Lenin-szobra?

Nemrégiben egyik napról a másikra eltűnt a nyíregyházi tanárképző főiskola pártirodája elől a Lenin-szobor. A hallgatók között ez rögtön különböző találgatásokra adott alkalmat. A szobor eltűnésével kapcsolatban a főigazgató kérdésünkre a következőket mondta: „Mivel a párt megszűnt a munkahelyeken – így nálunk is –, ezért került el a megszokott helyéről a szobor. Most keressük intézményünkön belül a méltó helyét.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában