Kétéves börtönnel sújtható hecc

Illusztráció
Illusztráció

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya június 27-én gyanúsítottként hallgatta ki azt a nőt, aki a nyomozás adatai szerint február 27-én és március 3-án bombarobbantással fenyegetett meg egy pénzintézetet valamint egy biztosítót.

A nő nyilvános fülkékből telefonált, és a tűzoltóság, illetve a rendőrség ügyeletét hívta – olyan szavakkal, hogy „komolyan mondtam, hogy a levegőbe repítem ezt az egész kócerájt” illetve “10 perc múlva bomba robban, aztán még kettő 10 perces időközönként”. A rendőrség mindkét alkalommal átvizsgálta a megfenyegetett épületeket, de robbanószert nem találtak.

A kétrendbeli közveszéllyel fenyegetéssel megalapozottan gyanúsítható 42 éves nyíregyházi asszonyt négyhónapos széleskörű adatgyűjtés eredményeként tudták eljárás alá vonni. A nő az ellene szóló bizonyítékok elétárását követően beismerő vallomást tett, melyben elmondta, hogy azért telefonált, mert egy ismerősével fogadott, és a fenyegetést „jó heccnek” tartotta. A bűncselekmény a törvény értelmében két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával, vagy pénzbüntetéssel sújtandó.

Az üggyel kapcsolatban Csák József r. alezredes a megyeszékhelyi kapitányság vezetője elmondta: ez a felderítés is igazolja, hogy az ilyen ügyek sem felejtődnek el a rendőrség részéről, a nyomozás hónapok múltával is vezethet eredményre. A bombával riogatóknak fogalmuk sincs arról, hogy milyen kárt okoznak.

Az egyik bejelentésénél a megfenyegetett pénzintézet mintegy 6 órán át nem tudott ügyfelet fogadni, az emberek nem tudtak pénzükhöz jutni, nem utolsósorban a hatóság mozgósítása is sokba került. Egyébként a sértett intézmény, vagy személyek a büntetőeljárás során, vagy utána polgári peres eljárásban érvényesíthetik kárigényüket– tette hozzá az kapitány.

– Fullajtár András –A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés