Kétmilliárdból aszfaltburkolat Nyíregyházán

A Füzes utcaiak vágya is teljesült: aszfaltburkolatot kaptak
A Füzes utcaiak vágya is teljesült: aszfaltburkolatot kaptak - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Nyíregyházán ebben az évben 52 utcát érint a nagyszabású útépítési és útfelújítási program.


Dr. Kovács Ferenc az esős szerdai napon győződött meg arról, hogy mik a száraz tények. Kíváncsi volt arra, hogy az általa útba ejtett utcák lakói miként vélekednek az elmúlt időszakról, mennyire voltak türelmesek az útépítési munkálatok közben, miként reagálnak a komfortérzetük jobbításáért született intézkedésekre.

Aszfaltot kapott földutak

– A helyszíni szemle a közúti infrastruktúra fejlesztésére koncentrálódott. Az évekkel ezelőtt megkezdett stratégiai koncepció megvalósulását tartottuk szem előtt. Megnyugtató volt látni, hogy jó úton haladunk továbbra is – jelentette ki Nyíregyháza polgármestere, aki több városrészben személyesen győződött meg arról, hogy időarányosan hogy haladnak a kivitelezők.

– Az elmúlt öt évben 58 nyíregyházi földút kapott aszfaltburkolatot, amire önkormányzati forrásból több mint bruttó 2 milliárd forintot fordított a város. Összesen 86 utcában épült új út vagy lett teljesen felújítva az út 2013–2016-ig. Ebben az esztendőben 10 utcában (Zivatar u., Zsuzsanna u., Csárda u., Sétány u., Platán u.-Platán köz, Tujafa u., Füzes u., Tiszafa u., Ezüstfenyő u., 28499. hrsz. összekötőút) 4617 méter hosszúságban épített új aszfaltutat a NyírVV Nonprofit Kft. – szintén önkormányzati forrásból. A kivitelezések márciusban indultak meg, és június 30-ára elkészültek. A beruházás több mint nettó 450 millió forintba került.

Az idén folytatódik a meleg aszfaltos, tartós technológiájú útjavítás: 24 utcában közel 18 ezer négyzetméteren állítják helyre a meglévő aszfaltutakat augusztus elejéig. A Területi Infrastrukturális Fejlesztések keretében 7 földútból épül új aszfaltos vagy térköves út, ezek a következők: Vénusz utca, Borbála utca, Mária utca, Magdolna utca, Krisztina utca, Anna utca, Csiha Kálmán utca. Teljesen felújítják az utat 12 utcában és útszakaszon, ezek a következők: Sóstói út és Szindbád sétány (Kemecsei felüljáró-Berenát utca), Bocskai u. (Hunyadi u.-Inczédy sor között) városi szakasza, Család u. (Szalag u.-Pazonyi út közötti szakasz), Templom u., Damjanich u. (Huszár sor-Toldi u. között), Nyár u. (Körte u.-Dózsa György u. között), Meggyes u. (41. sz. főút-Varázs u. között), Körte u., Rövid u., Tó u., Mogyoró u. (Templom u.-Sóstóhegyi út között), Kosbor utca. A száz százalékosan támogatott projekt összköltsége bruttó 1,9 milliárd forint, és magában foglalja a járdák és a kerékpárutak felújítását és egy kerékpárút építését is.

KM


Útépítések és felújítások a megyeszékhelyen

A Korányi Frigyes utcai járdafelújításnál szerdán a teljes szakasz aszfaltburkolatot kapott a Garibaldi utcától egészen a Kalevala sétányig.

Elkészült a Tó utca felújítása, már csak néhány utómunkálat, terep-, és padkarendezés van hátra.

Megújulva várja az arra közlekedőket a Butykai utca és Benkő utca között lévő járdaszakasz, és befejeződött a Pazonyi téri járda felújítása is.

A Nyírségvíz Zrt. befejezte Oroson a Naspolya köz, Felhő köz, Mezsgye utca területén a szennyvízvezeték hosszabbítást, építését és átemelőakna telepítését.

Szerda reggel a Sóstóhegyi úti kerékpárút építése miatt a Sóstóhegyi út és a Mogyoró utca kereszteződésében található buszmegállót áthelyezték a Szellő utca 7. szám elé.

A Nyírségvíz Zrt. a Mező utcában ivóvízvezeték cserét végzett. A munkálatok befejeződtek, már tart a helyreállítás. A Vasgyár utca felől a Rákóczi út felé továbbra is félpályás pontszerű lezárások fordulnak elő.

Tart a László utca – Inczédy sor között lévő járdaszakasz felújítása is.

A Deák Ferenc utcai járda felújításánál folyamatban van a járda pályaszerkezetének, valamint a szegélyezésének az építése.

A Család utcai járdafelújítás (Szalag u.-Pazonyi u. között) során a jelenlegi munkafázisban járdaburkolat alapot és kerti szegélyt építenek. A Család utcai járdaburkolat teljes hosszban előreláthatólag július 20-ára készül el, ezt követően kezdődhet meg az út felújítása.

A Kosbor utca felújítása során jelenleg a meglévő szegély bontása van folyamatban. Útszűkületre kell számítani, ezért kérik a gépjárművezetőket, hogy óvatosan közlekedjenek ezen az útszakaszon.

A Mogyoró utcában a csapadékvíz elvezetés építés elkészült, a héten várhatóan befejeződik a pályaszerkezet-csere, és a jövő hét folyamán az új aszfaltburkolatot is megkapja a teljes hossz.

A Templom utcában továbbra is tart a gyepráccsal burkolt árok készítése és a kapubejárók átépítése.

A Sóstóhegyi úti kerékpárút (Korányi F. utca – Mogyoró utca között) építésénél jelenleg a nyomvonalba eső közművek kiváltása van folyamatban, de a közművekkel nem érintett területen már épül a pályaszerkezet,

A Vénusz utcában a csapadékvíz elvezetés építése, csapadékvíz tisztítóaknák elhelyezése, csőfektetés van folyamatban, és szakaszosan elkezdődött az útalap építése.

A Mária, Magdolna, Krisztina és Anna utcákban térkővel burkolt út épül.

A szennyvízcsatorna hálózat fejlesztése során a Nyírségvíz Zrt. továbbra is szakaszos építéssel végez munkálatokat. A Nárcisz utcát ezért naponta 7.30-17 óráig mindkét oldalról zsákutcává nyilvánítják, az utca az éppen aktuális építési szakaszoknál nem járható át. Az ott lakók gépjárművekkel délután öt óra után tudnak behajtani.

Jó ütemben halad a Meggyes utca (41. sz. főút – Varázs utca között) útburkolatának felújítása, jelenleg a pályaszerkezet-csere és a szegély­építés van folyamatban, az utca felújítása várhatóan még ebben a hónapban elkészül.
hirdetés