Helyi közélet

2013.10.24. 14:33

Alsóbbrendűként főszerepben

Nyírcsaholy - Huszonegy kilométeren vált európai színvonalúvá a Mátészalka-Vállaj összekötő út.

Nyírcsaholy - Huszonegy kilométeren vált európai színvonalúvá a Mátészalka-Vállaj összekötő út.

 A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az utóbbi évek legnagyobb keretösszegét használhatja fel európai uniós forrásból a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei mellékúthálózat rekonstrukciójára. Ennek része a Mátészalka-Vállaj összekötő alsóbbrendű út teljes körű felújítása. A több mint 1,183 milliárd forintnyi európai uniós támogatással megvalósuló projekt zárását csütörtökön a nyírcsaholyi polgármesteri hivatal adott otthont.

– Az Új Széchenyi Terv révén az idén országosan minden eddiginél nagyobb méreteket öltenek a teljes körű felújítások – jelentette ki dr. Tilki Attila megyei útügyi biztos, országgyűlési képviselő. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összesen több mint 555 kilométert érintő beruházást hajt végre ebben az esztendőben.

– Örvendetes tény, hogy az országos programban a legtöbb mellékútfelújítás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében készül 2013-ban. Ez azt jelenti, hogytöbb mint 108,4 kilométernyi út felújítására nyílik lehetősége a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek a megyében az idén és 2014 első félévében, ami összesen csaknem 9,75 milliárd forintot tesz ki.

A csütörtöki tájékoztatón a 4918-as jelű, Mátészalka-Vállaj összekötő út 21 kilométeres szakaszáról volt szó. A közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelező a beruházás keretében elvégezte az útszakasz burkolatának megerősítését, a belterületi szakaszokon a vízelvezető árkok, folyókák illetve kiemelt szegélyek és összesen 35 buszmegálló felújítását, külterületi szakaszokon pedig az árok-padka rendezését, tartós útburkolatjelek festését és az átereszek rendbehozatalát is. Három kishíd újult meg, valamint a 4918-4922. számú összekötő utak csomópontjában a meglévő, kedvezőtlen geometriájú útcsatlakozást kis cseppszigetes csomóponttá alakították ki.

Nyírcsaholy belterületén a forgalom lassítására, a gyalogosok védelmében úgynevezett menetdinamikai küszöb épült, ami javítja a településünkön élők, illetve a községen áthaladók komfortérzetét – közölte Hanusi Péter polgármester.

A beruházás által biztonságosabbá vált az útszakasz, javult a szolgáltatás színvonala, és rövidült az utazási idő.

– A Magyar Közút Nonprofit Zrt. mindent megtesz azért, hogy az Új Széchenyi Terv keretében felújított útszakaszok hosszú távon is kiváló állapotban maradhassanak. A sikeres projektzárást követő 5 éven át a felújított útszakaszok kiemelt figyelmet élveznek mind az üzemeltető, a karbantartó, a fenntartó, mind a Regionális Fejlesztési Ügynökségek és az uniós források felhasználását ellenőrző szervezetek által –jegyezte meg Pécsi Norbert Sándor mb. kommunikációs főosztályvezető.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában