Kétszáz válasz a rákról

Akt.:
A tudatos betegek nem alárendeltjei kezelőorvosuknak, hanem partnerek a gyógyításban
A tudatos betegek nem alárendeltjei kezelőorvosuknak, hanem partnerek a gyógyításban - © Illusztrációk: Dreamstime
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Országszerte ingyenesen juthatnak hozzá a betegek a 243 oldalas könyvhöz.


200 kérdésre 200 közérthetően megfogalmazott, részletes választ ad a könyv mindazokról a problémákról, amelyekkel egy vese-, húgyhólyag-, prosztata- vagy hererákkal küzdő beteg találkozhat. A kötet ugyan az uroonkológiai daganatokról szól, ám a válaszok egy jelentős része más daganatos betegek számára is hasznos lehet – olvasható a Gyógyulj Velünk Egyesület lapunknak is megküldött közleményében.

Kezelések, mellékhatások

A kötet a teljességre törekedve ismerteti a betegségek kialakulásának hátterét, bemutatja a diagnosztikai módszereket, részletesen foglalkozik a műtéti típusokkal, az operációra való felkészülés és a műtét utáni időszak nehézségeivel. A könyv bemutatja a sugárkezelések lehetőségeit és korlátait, részletesen taglalja a kemoterápiák, célzott onkológiai kezelések, immunterápiák jellemzőit, a mellékhatásokat, azok elkerülésének, csökkentésének lehetőségeit, kitér a betegséggel járó lelki megpróbáltatásokra is.

– A felkészült, tudatos betegek és családtagok hatékonyabban tudnak reagálni a daganatos betegség és a daganatellenes kezelések következtében fellépő nehézségekre. A szövődményeket idejében észlelve hamarabb képesek lépni a javulás érdekében, valamint védettebbek az interneten terjengő álhírekkel szemben is. A kötetben nem az orvosok helyett adunk válaszokat, hanem közérthető, részletes magyarázatokkal abban igyekszünk segíteni, hogy a betegek és a családtagok minél inkább szót értsenek az orvosukkal – fogalmazott B. Papp László, a könyv szerkesztője.

Kalotay Gábor, a kötetet gondozó Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke elmondta: az első kiadásban 6 ezer példányban megjelent könyvet eljuttatják az ország onkológiai centrumaiba és urológiai osztályaira, terjesztik betegszervezeteken keresztül, de felbélyegzett válaszboríték küldésével bárki díjmentesen meg is rendelheti. Kalotay Gábor kiemelte: a kötetet széles körű támogatói összefogás eredményeként tudják a készlet erejéig ingyenesen rendelkezésére bocsátani minden érintett családnak.

Ismerni a betegséget

Prof. dr. Bodoky György, a kötet megjelenését segítő www.rakgyogyitas.hu portál kiadója, a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány vezetője hangsúlyozta: a tájékozott, a betegségbe és a kezelésekbe nem passzívan beletörődő, hanem önmagukért aktívan cselekvő betegek nagyobb eséllyel győzhetik le a rákot.

– Fontos, hogy minél nagyobb arányban legyenek a betegek között azok, akik ismerik a betegségüket, a kezelési lehetőségeket, s hogy önmaguk mit tehetnek a gyógyulásért, a javulásért: tudatos betegek, akik nem alárendeltjei kezelőorvosuknak, hanem partnerek a gyógyításban. Ennek elérése érdekében a kezelőorvosok mellett a legtöbbet a betegszervezetek tehetnek – szögezte le Bodoky György.

– KM –


Illusztráció: Pixabay
Washington - A rák minden nyomát, így a távoli áttéteket is elpusztította egerekben két immunstimuláns szer, amelyből kis mennyiséget fecskendeztek közvetlenül a daganatba az amerikai Stanford Egyetem kutatói. Ez a kezelési mód minden típusú, így a spontán kifejlődő daganat esetében is működik - ...

Illusztráció: Pixabay
Budapest - A rendszeres mozgás, a sport csökkenti a rák kockázatát - mondta Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke hétfő reggel az M1 aktuális csatornán. Az elnök szerint nem csak a megelőzésben, de a gyógyításban is nagy szerepe van a rendszeres mozgásnak: 30-40 százalékkal növeli a gy...

Címkék: , , ,hirdetés