Kétszázötven orvhallgatót lepleztek le a rádió ellenőrei – Ezt írta a Kelet 70, 60, 50, 40 és 30 éve

1977-ből: „Az új nagykállói postahivatal távbeszélőközpontjában naponta tízezer helyi beszélgetést, kétezer átmenő és ugyanennyi indító távolsági beszélgetést kapcsolnak”
1977-ből: „Az új nagykállói postahivatal távbeszélőközpontjában naponta tízezer helyi beszélgetést, kétezer átmenő és ugyanennyi indító távolsági beszélgetést kapcsolnak”
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1947-es, 1957-es, 1967-es, 1977-es és 1987-es Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk
1947. november 15., szombat
Orvhallgatókat lepleztek le

A rádió műszaki igazgatóságának emberei öt napon keresztül tartottak nagyszabású ellenőrzést Nyíregyházán, hogy rendet teremtsenek a rádió­dzsungelben és leleplezzék az orvhallgatókat. Mint értesültünk, az ellenőrzés nem várt eredménnyel végződött: Nyíregyházán 250 orvhallgatót lepleztek le, akik nem jelentették be a rádiókészüléküket és előfizetés nélkül hallgatták rádiójukat. Ezen kívül számos olyan rádióst találtak, akik nem hallgatták ugyan a rádiót, de engedély nélkül tartottak lakásukon készüléket vagy alkatrészeket. Az orvhallgatók ellen a rádió műszaki igazgatósága folyamatba tette az eljárást. Nevüket a rádió útján közlik majd a nyilvánossággal, és amennyiben nem fizetnek elő idejében, a készüléküket is elkobozzák a pénzbírságon felül.

Hatvan éve írtuk
1957. november 13., szerda
Kivágják az ősgyümölcsöst

Szamoskér határában, a Szamos folyó partján 65 hold dzsungelszerű gyümölcsös terül el, amelynek korára a falu legöregebb emberei sem emlékeznek. Annyira terméketlenek és elvadultak a dzsungel fái, hogy minden hatodik-hetedik esztendőben hoznak csak kevés termést, amely fanyar íze miatt élvezhetetlen. Ez az ősgyümölcsös igen sok bosszúságot okozott már az itt lakóknak. A dolgozó parasztok féreggyár­nak nevezték el, mert az új telepítésű, korszerűen kezelt gyümölcsösök termését nem lehetett megmenteni az ősgyümölcsösből özönlő kár­tevők millióitól. Most alakult meg a községben egy gyümölcstermesztő szakcsoport, amelynek tagjai elhatározták, hogy társadalmi munkával kipusztítják a kártevők fészkét, az ősgyümölcsöst. Erre a munkára már mintegy nyolcvanan jelentkeztek a faluból.

Ötven éve írtuk
1967. november 14., kedd
Tv-figyelő szolgálat

Tv-figyelő szolgálatot szervezett a vásárosnaményi járási művelődési ház, s ez előre jelzi azokat az előadásokat a járás művelődési otthonainak, amelyeknek a csoportos megtekintése és feldolgozása helyes és fontos. A járásban nyolcvan közületi televízió működik, ezeket esténként mintegy ezren látogatják.

Negyven éve írtuk
1977. november 13., vasárnap
Történelmet idéző periratok

Szokatlan ügyiratokba botlottunk a vásárosnaményi járásbíróságon. Kortörténeti dokumentumként vették sorra a legérdekesebb perek anyagait, hogy feldolgozzák a járásbíróság több mint 50 éves történetét. Ma már hitetlenkedve olvassuk az 1920-as, ’30-as évek iratait, amelyek között gyakoriak a vallás elleni kihágások. Sok embert feljelentettek ebben az időben, mert ünnepnapon dolgoztak. Például 1924. január 20-án G. Aladár 24 éves tarpai lakost tetten érték, midőn igavonó állataival a község utcáján az erdőből fát fuvarozott, minek láttára a jobb érzésű, templomba menő emberek megbotránkoztak. Ezért a tettéért a bíróság ezer korona pénzbüntetésre ítélte. Csempészek felett is ítélkezett a járásbíróság, főleg tojást, baromfit vittek a határ menti községekből cseh területre. Az 1921–30 közötti években háromezren vándoroltak ki a járásból Amerikába, ez az örökösödési perekben is éreztette hatását.

Harminc éve írtuk
1987. november 17., kedd
Színes fotó Nyíregyházáról

A gép reggel jó munkát kíván, majd kéri a kezelőjét, hogy ellenőrizze a paramétereket. A „csodamasina” egy Fuji színeskidolgozó gépsor, amellyel a Nyíregyházi Fényszöv helyben oldja meg a megyében készült színes fotók előhívását. Nem volt olcsó: 6,8 millió forintért vásárolták. Az összeszerelésében egy japán mérnök segédkezett. A próbaüzem kitűnően sikerült, bebizonyosodott, hogy a papírkészítő rész óránként valóban 900 képet dob ki magából. Jönnek is sokan a csodájára, mert nemhogy Magyarországon, hanem Európa egyetlen szocialista államában sem működik ilyen automata gépsor. Nem közömbös sem a Fényszöv, sem a fotósok számára, hogy ezen túl a színes tekercseket nem kell a fővárosba küldeni. Attól sem kell tartani – ami korábban gyakran előfordult –, hogy a filmek összecserélődnek. Gyorsabb lesz a szolgáltatás, a háromnapos expressz és a tíznapos normál vállalási időn túl bevezetik a szuper­expressz határidőt: akinek nagyon sürgős, egy órán belül előhívathatja a képeit!

KM
hirdetés