Helyi közélet

2015.10.14. 18:05

Nem intim, ha van betétlap

Nyíregyháza - Tülkölő sofőrök, dohogó utasok, feltorlódó kocsisorok. Hétfőn hét közúti közlekedési baleset borzolta a kedélyeket a megyeszékhely frekventált helyein.

Nyíregyháza - Tülkölő sofőrök, dohogó utasok, feltorlódó kocsisorok. Hétfőn hét közúti közlekedési baleset borzolta a kedélyeket a megyeszékhely frekventált helyein.

Nem csak a szenvedő felek érezték magukat áldozatoknak, hanem mindazok, akik a dugó miatt nem értek oda időben úti céljukhoz.

Ingyen beszerezhető

– Az esős, nyirkos időben, korlátozott látási viszonyok mellett a csúszós utakon fokozottabb a veszély. Türelmesebben, jobban koncentrálva kell vezetni az őszi időjárási körülmények között. A nem megfelelő követési távolság, a helytelen sávváltás, az elsőbbség meg nem adása és legfőképpen a gyorshajtás vezet a balesetekhez mostanság – jegyezte meg Bordás Béla közlekedési és baleseti tudósító, nyíregyházi városgondnok.

– Az a szomorú tapasztalatom, hogy a baleseteknél az érintettek zöme nincs tisztában a közlekedési szabályokkal. A reggeli és a késő délutáni órákban terheltebb az úthálózat a lakott területeken belül, ez figyelmesebb vezetést igényel. Gyakori tapasztalat, hogy nincs az autósoknál baleseti kárbejelentő lap. A biztosítótársaságoknál ingyen beszerezhető, és célszerű minimum kettőt maguknál tartaniuk a sofőröknek.

Ajánlott hamarabb elindulni

Mivel a közút veszélyes üzem, eleve csak akkor üljenek volán mögé, ha rendben vannak az úti okmányok!

– Legyen érvényes a vezetői és a forgalmi engedély, rendelkezzen érvényes kötelező felelősségbiztosítással! Korántsem elhanyagolható a jármű műszaki állapota (pl. gumiabroncsok, izzók). A gépkocsivezetők sose üljenek a kormányhoz alkoholos befolyásoltság alatt!

Bár még csak október közepe van, időszerű a gumicsere.

– Hiába jósolnak néhány fokos felmelegedést, nyugodtan feltehetik a téli mintázatú gumiabroncsokat.

Egyébiránt pedig ajánlott hamarabb elindulni az őszies időben, hogy időben elérjük az úti célunkat, a párperces lemaradást ne az országúton akarjuk bepótolni!

Segíthet az okostelefon

– Ha megtörténik a baj, az a kérésem, hogy személyi sérülés esetén soha ne álljanak el a helyszínről, és hívjanak azonnal mentőt. Amennyiben nincs személyi sérülés, próbáljanak megegyezni az illetők, ugyanis a rendőri intézkedés fix helyszíni bírságot és eljárást von maga után. Érdemes kihasználni az okostelefont, a helyszíni fotókkal világosabb lehet a szituáció a biztosítótársaságoknak.

KM-LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában