Kettős állampolgárság – a Híd kéri Orbánt, hogy várjon

Orbán Viktor a június 12-i szlovákiai választásokig várjon a magyar állampolgársági törvény módosításával – erre kéri a kijelölt miniszterelnököt a szlovákiai Híd párt a Független Hírügynökséghez eljutatott keddi közleményében.

A Bugár Béla vezette párt szerint egyértelmű, hogy a “labda most Orbán Viktor kezében van”, ezért – mivel személyesen nem volt alkalmuk – a sajtón keresztül arra kérik Orbánt, hogy a Fidesz a jogszabály megszavazásával várjon a júniusi választásokig.

“A kettős állampolgárság megadásának gesztusa elismerésre méltó, ám a pillanatnyi helyzet azt mutatja, hogy következményei végzetesek lehetnek” – szögezi le a párt. Figyelmeztet: “Bár a kettős állampolgárság Európában elfogadott, a szlovák parlament megteheti, hogy az 1997-ben aláírt, az állampolgárságról szóló európai egyezség értelmében egy olyan törvényt fogad el, mely szerint azok a szlovák állampolgárok, akik a jövőben magyar állampolgárságért folyamodnak, szlovák állampolgárságukat elveszítik.”
A szlovák parlament kedden határozatban tiltakozott a készülő magyar törvény ellen, amelyről a tervek szerint szerdán szavaz az Országgyűlés. Az ellenzéki Magyar Koalíció Pártjának elnöke, Csáky Pál a vitában kiállt a kettős állampolgárság mellett, beszéde után azonban a párt képviselői kivonultak az ülésteremből.

A Híd erre azzal reagált, hogy nem megoldás, ha “becsapjuk magunk mögött az ajtót”. “Félmillió magyar nem vonulhat ki Szlovákiából úgy, mint 15 képviselő a parlamentből” – fogalmaz a dokumentum. “A fennálló helyzetben nem engedhetjük meg magunknak, hogy kivonuljunk, és ne legyünk hajlandók a lehetséges megoldásokat keresni” – olvasható Bugárék Független Hírügynökséghez küldött állásfoglalásban.

Bugár pártja szerint ugyan tény, hogy a szlovák fél hisztérikusan reagál, ám nem szabad elfelejteni, hogy a szlovákiai választási kampány még három hétig tart, s addig a döntések célja a szavazatszerzés. “A Híd ezért arra kéri mind a magyar, mind a szlovák pártokat, legyenek tekintettel a június 12-i választásokra, és bárminemű lépéseket csak az új szlovák kormány megalakulása után tegyenek” – áll a közleményben.

– Független Hírügynökség –
hirdetés