Nagyvilág

2012.03.15. 13:50

Londoni elemzők: sokkal dinamikusabbak a felzárkózók a fejletteknél, idén magyar növekedés

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:     London, 2012. március 15., csütörtök (MTI) - A fejlett ipari térség gazdaságai továbbra is sokkal gyengébb teljesítményt mutatnak a felzárkózó országcsoportnál, és különösen igaz ez az euróövezet és a közép-kelet-európai gazdaságok összehasonlításában - áll az egyik vezető globális pénzügyi szolgáltató csoport Londonban ismertetett havi világgazdasági előrejelzésében, amely szerint a magyar gazdaság az idei év egészében növekedni fog.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

    London, 2012. március 15., csütörtök (MTI) - A fejlett ipari térség gazdaságai továbbra is sokkal gyengébb teljesítményt mutatnak a felzárkózó országcsoportnál, és különösen igaz ez az euróövezet és a közép-kelet-európai gazdaságok összehasonlításában - áll az egyik vezető globális pénzügyi szolgáltató csoport Londonban ismertetett havi világgazdasági előrejelzésében, amely szerint a magyar gazdaság az idei év egészében növekedni fog.

    A JP Morgan bankcsoport befektetőknek összeállított átfogó márciusi helyzetértékelésében megállapította azt is, hogy több euróövezeti országot változatlanul jóval kockázatosabb adósnak ítél a piac egyes közép-kelet-európai országoknál.

    A cég a múlt hét végi zárások alapján kimutatta, hogy az ötéves szuverén kötvények lejáratig számolt tényleges hozama Belgium esetében 2,10 százalék, Csehország esetében 2,05 százalék volt. 

    Az ugyanígy számolt portugál kormánykötvény-hozam 15,98 százalék, a magyar szuverén kötvényeké azonban 8,53 százalék volt, Olaszország lejáratig számolt kötvényhozama pedig meghaladta Bulgáriáét az ötéves papírra: az olasz ötéves kötvényre 3,55 százalék, az összehasonlítható bolgár adósságra 3,53 százalék lejáratig számolt hozam volt érvényes. 

    Írország államkötvényei 5,07 százalékos, Lengyelországéi 4,80 százalékos lejáratkori hozamszinten forogtak a JP Morgan összesítése szerint.

    A cég elemzői közölték azt is, hogy a fejlett térség egészében jelenleg átlagosan 1,2 százalékos, a felzárkózó országcsoportban 4,9 százalékos GDP-növekedést várnak 2012 egészére. 

    A ház felidézi, hogy egy évvel ezelőtti előrejelzésében a fejlett ipari országokra még 2,6 százalékos idei gazdasági növekedést várt, és ehhez képest az új becslés 54 százalékkal alacsonyabb. A cég ugyanakkor egy évvel ezelőtt 6,0 százalékos átlagos GDP-pluszt jósolt 2012-re a felzárkózó térségnek, és az új prognózis ettől csak 19 százalékkal marad el.    

    A JP Morgan londoni elemzői megerősítették azt a várakozásukat, hogy a magyar gazdaságot az idei első félévben "környékezni fogja ugyan a recesszió", de a magyar hazai össztermék (GDP) 2012 egészében 0,5 százalékkal növekszik.

    A cég szerint a Nokia mobiltelefon-gyártó azon döntése, hogy visszafogja összeszerelő tevékenységét európai üzemeiben, valószínűleg "néhány tized" százalékpontnyit lefarag az éves összevetésben számolt idei első negyedévi magyar GDP-adatból. A devizahiteles háztartások adósságterheit enyhítő programok azonban várhatóan 0,4 százalékpontnyit hozzáadnak a fogyasztási kiadások idei növekedéséhez, emellett az év későbbi szakaszában a nagyszabású autóipari beruházások jó eséllyel már felhajtóerőt adnak a magyar ipari termelésnek és az exportnak is - jósolták a JP Morgan londoni elemzői.

    Más nagy londoni házak előrejelzései szerint ugyanakkor ez utóbbi hatást semlegesíteni fogja a gyenge külső és belső kereslet, és emiatt a magyar gazdaság várhatóan recesszióban tölti az idei év egészét.

    Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőközpont, a Capital Economics felzárkózó piaci elemzőstábja az idei első negyedév közép-kelet-európai gazdasági fejleményeire alapozott új, átfogó térségi prognózisában szintén kiemelte, hogy az idén két magyarországi autógyárban is megkezdődik a termelés, és a ház előrejelzése szerint ez akár az éves magyar GDP-érték 2 százalékának megfelelő plusz termelési értéket is jelenthet.

    A cég szerint azonban ennél várhatóan nagyobb negatív hatása lesz a külső kereslet "összerogyásának", és ez annál is inkább jelentős tényező, mivel valószínűleg a belső kereslet is gyenge marad.

    A Capital Economics szerint a jelenlegi környezetben sok az előrejelzési bizonytalanság, de a ház alapesetben azzal számol, hogy a magyar GDP érték 2012 egészében 1,5 százalékkal csökken.

    Magyarországon a közép- és kelet-európai, illetve az egykori szovjet térség gazdasági átalakulásának finanszírozására 1991-ben létrehozott Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) is hasonló mértékű recessziót vár 2012-re.

    Az EBRD nemrégiben kiadott idei első növekedési előrejelzése szerint a Magyarországot is magában foglaló közép-európai és balti csoportban az idén átlagosan mindössze 1,4 százalékos gazdasági növekedés várható az előző, tavaly októberi EBRD-prognózisban 2012-re jósolt 1,7 százalék helyett.

    Magyarország esetében azonban az EBRD a térségi átlagnál jóval meredekebben, az előző előrejelzésben szereplő 0,5 százalékos növekedésről 2,0 százalékponttal 1,5 százalékos GDP-visszaesésére módosította a 2012 egészére szóló GDP-növekedési becslését.

    Más nagy londoni házak ugyanakkor jóval derűlátóbbak a térségi és a magyar gazdaság idei évével kapcsolatban.

    A BNP Paribas bankcsoport befektetők számára minap összeállított, frissített térségi helyzetértékelésében jelentősen javította a közép-kelet-európai gazdaságokra, köztük Magyarországra adott idei és jövő évi növekedési előrejelzését, miután 0,7 százalékponttal emelte a német gazdaságra szóló idei növekedési becslését is. A cég közölte: jelenleg azzal számol, hogy a német GDP-érték 2012 egészében 1,1 százalékkal növekszik.

    A ház ennek alapján az általa vizsgált öt térségi gazdaságra - Magyarországra, Csehországra, Lengyelországra, Bulgáriára és Romániára - adott idei átlagos növekedési előrejelzését a korábbi 0,6 százalékról 1,4 százalékra emelte.

    Magyarországon a BNP Paribas előzőleg 0,9 százalékos idei GDP-visszaesést jósolt, a cég új előrejelzése azonban 0,1 százalékos egész éves növekedést valószínűsít 2012-re.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!