Magyarország

2008.05.04. 15:13

Érettségi - 85 ezren vizsgáznak hétfőn magyarból

<p>A magyar nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődik hétfő reggel 8 órakor az idei érettségi időszak. Az első vizsganapon középszinten 83 ezer 109, emelt szinten 2 ezer 357 diák méreti meg magát, összesen 1185 iskolában - tájékoztatott az oktatási tárca.</p>

Az érettségizők helyesírási szótárt használhatnak, amit a szervező intézmény biztosít.

A vizsga felépítése az előző évekhez képest nem változik. Középszinten egy szövegértési feladatot kell megoldani 60 perc alatt, valamint egy fogalmazást megírni - erre 180 perc áll rendelkezésre. A szövegértési feladat alapja többnyire egy-egy ismeretterjesztő cikk, publicisztika vagy esszé: a diákoknak a szöveggel kapcsolatban feltett kérdésekre kell válaszolniuk, vagy az előre megadott válaszok közül a megfelelőt bejelölniük. A vizsga másik részében három - különböző műfajú - téma közül választanak egyet az érettségizők, az arról szóló fogalmazás terjedelme 500-1500 szó lehet.

Az emelt szint egyrészt három szövegalkotási feladatból áll, amely három adott műfajú, önálló fogalmazás megírását jelenti. A vizsga másik részében egy nyelvi-irodalmi-műveltségi tesztet kell megoldani, amely egy alkotáshoz kapcsolódik.

A tavaszi érettségi kedden a matematika írásbelivel folytatódik.

 

Kapcsolódó anyagok:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!