Kevés munkával akarnak sokat keresni

A Nyírbátorban működő Diehl fizikai és szellemi munkára is keres alkalmazottakat
A Nyírbátorban működő Diehl fizikai és szellemi munkára is keres alkalmazottakat - © Fotó: KM-Archív
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Az országos felmérés szerint 17 százalékkal nőtt a hirdetést feladó cégek, valamint a feladott hirdetések száma. A növekvő hirdetésszám nem egy-egy nagy cégnek köszönhető, hanem ennyivel több vállalat hirdet az állásportálon, és keres munkaerőt a megüresedett, vagy újonnan létrejött pozíciókra. A munkavállalási eltökéltséget ugyanakkor jól mutatja, hogy egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei állásra akár Vas és Zala megyéből is jelentkeznek – olvasható a felmérésben.

Jelentősen növekedett a profession.hu felületein hirdető cégek száma az év első negyedévében. Megyék szintjén kiemelkedő Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, ahol 24 százalékkal nőtt a hirdetést feladó cégek száma. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei állásoknál a jelentkezők 81 százaléka a megyéből érkezik, ugyanakkor a budapestiek 3 százalékát, vagy akár Zala megyében élőket (1 százalék) is érdekelné egy munka a megyénkben.

– Valóban tapasztalható a munkaerőpiac élénkülése, hiszen a tavaly év eleji 59 ezer helyett az utolsó negyedévben már 73 ezer volt a nyitott álláshelyek száma országos szinten, de érzékelhető a növekedés a megyében is – erősítette meg Szilágyi-Bécsi Tímea. A munkaerő-kölcsönzéssel, munkaerő-közvetítéssel is foglalkozó, nyíregyházi irodát is működtető INT-Solution Kft. ügyvezető igazgatója úgy véli: a megyében ez elsősorban néhány új cég betelepülésének köszönhető, valamint a már meglévő vállalkozások fejlesztései növelik a munkaerő-igényt, de jelentős azon állások száma is, amelyek budapesti vagy nyugat-magyarországi munkára csábítják a szabolcsiakat.

– A legkeresettebbek továbbra is a szakmunkások, hiány van hegesztőkből, ácsokból, varrókból, burkolókból, lakatosokból, ápolókból, de jelentős azon nyitott álláshelyek száma is, ahová operátorokat keresnek – jegyezte meg az ügyvezető.

Bekopogtattunk az üzletekbe

Nem könnyű megtalálni az igazit. A kijelentés nem csak a magánéletben, hanem munkaerő-piaci vonatkozásban is megállja a helyét – derült ki a hétfő délelőtti belvárosi sétánk alkalmával, mikor is olyan üzletek ajtaján kopogtattunk be, ahol nemrégiben még ott virított a felhívás: „Munkatársat keresünk!”. Mint mindig, ezúttal is mosolygós, fiatal hölgyek lesték a Három Grácia Fagyizó pultja mögött a vásárlók kívánságait, miközben az „ízfalak” mögött újabb hatalmas fagyiadagokat készítettek a dolgozók. – Minden komolyabb jelentkezőt behívunk egy úgynevezett próbanapra, ilyenkor a napi tennivalókba belekóstoló álláskereső és a munkaadó egyaránt képet kap arról, mire számíthatnak – mondta el érdeklődésünkre Vivien. Az üzletvezető ugyanakkor rámutatott: sokan sajnos el sem jutnak idáig, mert már az előválogatáson kiesnek. – Alapvető elvárásunk a dolgozóinkkal szemben, hogy legyenek kedvesek, tisztelettudóak, kellően intelligensek, megbízhatóak, s mindemellett a legjobb tudásuk szerint végezzék el a rájuk bízott feladatokat. Gyakran sajnos a „legjobb tudás” is kevésnek bizonyul: sok fiatal hadilábon áll a számolással, rosszul adnak vissza a kasszánál, ami galibához vezet. Volt, aki megkérdezte, hogy hol szoktuk elmosogatni a tölcséreket… Folytassam? – adott ízelítőt keserédes tapasztalataiból Vivien, hozzátéve: csúcsszezonban roppant kellemetlen helyzetbe hozzák a munkaadót és a kollektívát azok, akik pár nap vagy hét után, egyik pillanatról a másikra „bedobják a törölközőt”.

A vendéglátóiparban sem jobb a helyzet: lasszóval kell vadászni a valóban dolgozni akaró és tudó alkalmazottakat – árulta el az egyik belvárosi étterem társtulajdonosa. – A korrekt fizetés és az egyéb juttatások ellenére sem tolonganak az ajtónál a jelentkezők, ha megüresedik egy-egy státusz. Az emberek jelentős része nulla szaktudással és nyelvtudással, minimális munkakedvvel szeretne sokat keresni. Az egyik próbaidős ifjú hölgy olyan stílusban szólt a vendégekhez és a munkatársaihoz, hogy azonnal elköszöntünk tőle, a másik kerek-perec kijelentette, hogy ő bizony nem szeret korán kelni és nem hajlandó feltakarítani záróra után – mesélte Erzsébet.

Azért pozitív példák is akadnak: a negyvenes éveiben járó Gyöngyi a kereskedelemben találta meg a számításait. Másfél évtizeden keresztül egy jósavárosi boltban volt eladó; a segítőkész, jó kedvet sugárzó, vásárlócentrikus asszonyt azonban egyik napról a másikra lapátra tették, így került a sütőlapát közelébe:

– Nem keseredtem el, szerencsémre az egyik pékség éppen munkatársakat keresett. Jelentkeztem, felvettek, azóta itt szolgálom ki a vevőket. Mert ez egy szolgálat, ezt sosem szabad elfelejteni! – szögezte le Gyöngyi, aki hamar belerázódott a 4.30-kor kezdődő reggeli műszakba.

KM


Fontos a nyelvtudás

– Folyamatosan vannak nyitott pozíciók a Diehl Aviation Hungary Kft. nyírbátori gyárában. A vállalat repülőgép-alkatrészek gyártásával foglalkozik, 2011-es indulása óta már 650 főt foglalkoztat, mely szám jól mutatja, hogy dinamikusan fejlődik. Keresünk munkatársakat fizikai és szellemi pozíciókra egyaránt. A vállalat nyitott mind pályakezdő fiatalok mind pedig tapasztaltabb munkatársak fogadására. A szellemi pozíciók esetében fontos a német vagy az angol nyelvtudás. Elvárásaink egyébként egyszerűek: szándék, akarat, elkötelezettség – mondta Buga Bernadett, a nyírbátori cég HR vezetője.
hirdetés