2020.03.18. 07:19
„Ahogy a város kiürülni látszik, sok értelme nincs menüztetésnek”
Lassan az egész ország bezárkózni látszik, ami a megye gazdaságát is alaposan meggyengíti.
Fotó: Pusztai Sándor
Ha nem is a megbetegedések számát tekintve, de gazdasági értelemben máris tarol a koronavírus Magyarországon, hiszen sorra zárnak be a különböző üzemek, a cégek, ahonnan vagy kényszerszabadságra küldik a dolgozókat, vagy – ahol lehet – otthonról dolgoznak az alkalmazottak. Nehéz lenne megmondani, hol szenvedik el most a legnagyobb veszteségeket, de az biztos, hogy a szolgáltatás és a kereskedelem egyes szektorainak a helyzetét is alapjaiban rengette meg a kialakulóban lévő pandémia.
Ezúttal egy nyíregyházi kifőzdét és egy belvárosi hotelt kérdeztünk meg arról, mi a helyzet a vendéglátásban, így képet kaphattunk arról is, lesz-e még hol ebédelniük a munkahelyeiken maradóknak.
– Ahogyan azt a magyar miniszterelnök is kimondta, a turisztikai szezonnak az idén kampó – nyilatkozott lapunknak az őszinteség hangján Bánszkiné dr. Mészáros Irén, a Centrál Hotel tulajdonos-igazgatója, amikor arról faggattuk, hogyan alakul a helyzetük a kialakuló válság nyomán. – Nagyon helyes, hogy a kormány egymás után vezeti be a megelőző intézkedéseket, be is tartjuk az utasításokat, de ezzel együtt egészen egyszerűen nincs vendég. Jelen pillanatban szerintem a szállodaiparnak egyetlen lehetősége maradt: bezárni. Mi is ezt tesszük, remélhetően ideiglenesen és természetesen ügyeletet tartva. Miután a szállodaiparra nemcsak a honi egészségügyi helyzet van hatással, hanem Európa összes országa és a teljes turisztikai forgalom alakulása, nagy változás sajnos mindaddig nem várható, amíg a környező országokban helyre nem áll a rend. A legfontosabb, amit a kárenyhítésért tehetünk, hogy otthon maradunk, még ha komoly gazdasági károkra is kell számítanunk – mondta el.
A munkanélküliség réme
– Miután nincs forgalom, nincs megbízás, a dolgozók is munka nélkül maradnak – tértünk át a foglalkoztatás gondjaira. – Nyilván minden vállalkozás megpróbál – az anyagi lehetőségeihez mérten – enyhíteni a helyzeten, de a munkanélküliség mindannyiunkat fenyegeti. A dolgozókat adott idejű fizetés nélküli szabadságra küldhetjük, vagy megszűnik a munkaviszonyuk. Minden vállalkozás eldönti, melyik lehetőséghez nyúl.
– Látva a kínai példát – ahol 5 hónapig elhúzódott a járvány, de már javul a helyzet –, úgy gondolom, a tetőzéstől számítva 2-3 hónapig még aligha lábalunk ki a válságos helyzetből. Addig is ügyeletet tartunk, nem az a cél, hogy a gazdasági élet megálljon Magyarországon.
A tulajdonos-igazgató hozzátette azt is, hogy tegnap – ha csökkentett adagszámmal is – még főztek, és az étterem ma 15 óráig szintúgy látogatható, de holnap már bizonyosan nem lesz menü. Ahogy a város kiürülni látszik, sok értelme nincs menüztetésnek, legfeljebb a rendelkezésre állásnak. Az elkövetkező napokban is inkább csak azért maradnak, hogy rendbe tegyék a konyhát, döntsenek a romlandó készletek sorsáról.
Reménykednek és folytatják
– Néhány nap alatt felére esett vissza a forgalmunk. Ha ez így is maradna, még képesek lennénk működtetni az éttermet – mondta el érdeklődésünkre a nyíregyházi Páholy Főzelék & Szendvics Bár vezetője. Varga Andrásné Margó hozzátette: addig, amíg a kormány máshogy nem dönt, dolgozni szeretnének. Normál esetben délután ötig tartanak nyitva, így elsősorban nem az okoz komoly bevételkiesést náluk, hogy 15 órakor be kell zárniuk, hanem az, hogy elmaradnak a vásárlók.
– Folyamatosan fertőtlenítünk, gumikesztyűt használunk, maszkot egyelőre nem viselünk – hiába akartam venni, nem találtam sehol. A vendégek is odafigyelnek a megelőzésre: sokan elvitelre kérik az ételt, mások egymástól távol vagy a teraszon fogyasztják el. Ismét vállalunk házhoz szállítást, és reménykedünk, hogy hamarosan minden visszatér a régi kerékvágásba.
Az ételbár üzletvezetője kérdésünkre elárulta: két kollégája szabadságra ment, mert sokan voltak így, hogy visszaesett a forgalom, de mindenki tud és akar is dolgozni. Nem szeretnének senkitől megválni a kialakult helyzet miatt.
– Tesszük, amit eddig is, és bízunk benne, hogy lesz elegendő vendégünk ahhoz, hogy megérje nyitva tartani – jegyezte meg Margó, aki munkatársaival tizenkét éve gondoskodik arról, hogy a belvárosban élők és dolgozók ne maradjanak finom, házias ízek nélkül.
MJ, CSA