Kevesebb ittas sofőr itthon, mint Európában

Körülbelül 40 százalékkal kevesebb ittas vezetőt kaptak el itthon a rendőrök egy tíz nappal ezelőtti nemzetközi razzián, mint Európa más országaiban. Míg a kontinens többi államában a megállított sofőrök 2,3 százaléka fogyasztott alkoholt, addig Magyarországon csak a vezetők 1,4 százalékánál színeződött el a szonda.

A TISPOL akció nemzetközi részeredményei már megvannak, de még több ország összesítéseire várni kell.

Európa-szerte 20-nál is több országban párhuzamosan tartottak razziát a rendőrök június 6-a és 8-a között; elsősorban az ittas és drogos sofőrök kiszűrésére. Az eddig beérkezett 16 ország adatai szerint 51 ezer rendőr csaknem 400 ezer autóst állított meg a három nap alatt – mondta el a Független Hírügynökségnek Gégény István, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának munkatársa.

Körülbelül 9500 vezetőről derült ki, hogy ivott valamilyen alkoholt, ez a sofőrök nagyjából 2,3 százaléka. Magyarországon ebből 24 ezer járművezetőt ellenőriztek és közülük 336-nál színeződött el a szonda, azaz csupán 1,4 százalékuknál. Nemzetközi szinten 2500 jogosítványt vettek el a rendőrök a helyszínen, ezeknek kétharmadát Lengyelországban. Nálunk 64 vezetői engedélyt vontak be a szabálytalankodóktól.

A kontinens országaiban a drogos sofőröket is ki akarták szűrni, 11 ezer vizsgálatot végeztek el, ebből 84 emberről derült ki a gyorsteszt alapján, hogy valamilyen kábítószert fogyasztott. A legrosszabban Svájc és Olaszország teljesített, ezekben az országokban 20, illetve 22 drogos sofőr akadt fent az ellenőrzésen. Hazánkban 3 ezer gyorstesztet végeztek el és 3 kábítószeres vezetőt találtak.

Bár a végleges eredmények körülbelül két hét múlva várhatók, az arányok már a 17 ország összesítéséből is látszanak. Az ittas és drogos sofőrök tekintetében az országok között nem készítenek rangsort, hiszen mindenhol az államok területéhez képest más-más létszámú rendőr igazoltatott és az ellenőrzési szokások is eltérőek – mondta Gégény István.

A TISPOL, azaz az európai közlekedés-biztonsági szervezet egyébként évente 8 ellenőrzést tart párhuzamosan a kontinens több országában. Külön vizsgálják az ittas és drogos sofőröket, a biztonsági öv használatát, a teherautókat és buszokat, illetve a sebességhatárok betartását. A legközelebbi akció július közepén lesz, akkor a buszokra figyelnek majd.
hirdetés