Kevesebb mint kilencmilliárd köbméter földgáz maradt az ukrán tározókban

Kijev – Egy hét alatt 9 milliárd köbméter alá, 8,7 milliárdra csökkent az ukrajnai tározókban megmaradt földgáz – közölte hétfőn az Ukrtranzhaz állami gázszállító vállalat.

A cég által közzétett adatok alapján március 19-26. között a gáztartalék 4,3 százaléka fogyott el, 9,1 milliárdról 8,7 milliárd köbméterre csökkent a tárolt mennyiség. A napi átlagos kivétel mintegy 49 millió köbméter.
Volodimir Demcsisin energetikai miniszter korábban közölte, hogy idén Ukrajna 11-13 milliárd köbméter földgázt vásárolna. A tárcavezető szerint ezt a mennyiséget az uniós országokból beszerezheti Ukrajna a reverz, azaz visszafelé irányított gázszállítások révén, így nem szorul arra, hogy Oroszországtól vásároljon.
Az Európai Unióból Ukrajnába a legtöbb gáz Szlovákiából érkezik, továbbá Magyarországról és Lengyelországból. A miniszter az év elején elmondta, hogy az unióból Ukrajnába szállított földgáz ára januárban ezer köbméterenként 190 dollárra csökkent.
A következő fűtési szezonra Ukrajna 17 milliárd köbméter gáz felhalmozását tervezi, amely Demcsisin szerint a 2015-16-os téli adatokat figyelembe véve fedezni fogja az ország igényeit. A mostani fűtési szezon várhatóan április 15-én ér véget Ukrajnában.

Kovács Andrea – MTI
hirdetés