Kevesebben ülünk Nyíregyházán autóbuszokra

Nyíregyháza – Az előző évihez képest összességében 6,5 százalékkal kevesebben utaztak a nyíregyházi autóbuszokon. A közlekedési szakember szerint nincs már szükség annyi csuklós autóbuszra.

– Az idén 4,5 százalékkal csökkent a jegy- és bérletértékesítés, így a közelmúlt utasszámlálása sem hozott meglepő eredményt – kezdte Danku Andor, a Szabolcs Volán Zrt. helyi személyszállítási üzletág vezetője. – A menetjegy-értékesítés 6,5 százalékkal csökkent és 2,2 százalékkal kevesebb bérletet vettek a tanulók, illetve a nyugdíjasok. Miután az egyvonalas bérlet márciusban megszűnt, valamint az Ipari Park egyik nagyüzeme növelte a foglalkoztatottjai számát, így 18 százalékkal több összvonalas bérletet vásároltak az utasok. A munkanapi felmérés szeptember 24-én, szerdán és 28-án, vasárnap történt.

A külterületi autóbuszvonalakon pozitív a mérleg: 16,4 százalékkal nőtt az utasszám, a belvároson áthaladó törzsvonalon viszont tovább folytatódott az utasszám csökkenése. Leginkább a 20-as és 22-es járaton van visszaesés, az előbbin mintegy 30, az utóbbin csaknem 50 százalékos. Nagymértékben csökkent a 9Y és a 21–es, a nyugati iparterületre közlekedő autóbuszvonalak utaslétszáma, ami elsősorban azzal függ össze, hogy az egyik nagyüzemben jelentős létszámcsökkentés történt, illetve az egyéni közlekedéssel kapcsolatos utazási költségtérítést is kedvezőbbé tették.

A 12-es járatokon is a múlt évi számláláshoz képest 1411-el utaztak kevesebben, ami 12,5 százalék csökkenést jelent. Több, mint 10 százalékkal kevesebben utaztak az 5-ös és a 7-es járaton is. Bár 16,3 százalékkal nőtt a 8/A-s járaton utazók száma, de a 8-as járaton 26,5 százalékkal csökkent, így a 8–8/A-s vonal együttes utasszáma 10 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. Kedvező, hogy a külterületi utasforgalomban növekedés tapasztalható. Az egyes járatokat elemezve az is megállapítható, hogy egész nap mindössze 15 járaton haladja meg az utaslétszám a 100 főt, melyből 9 esik a reggeli csúcsidőszakra. Ez is igazolja, hogy csuklós autóbuszokra már alig van szükség – mondta Danku Andor.

Kapcsolódó cikkek:
· Újabb, szebb, és jobb buszok a megyében! Újabb, szebb, és jobb buszok a megyében! 2008.11.11. 
· Ellenőri túlkapás a Szabolcs Volán járatán?
· Ezek a nyíregyházi buszsofőrök…

– Lefler György –
hirdetés