Kéz a kézben sportolnak fogyatékkal élők és épek

Kéz a kézben sportolnak fogyatékkal élők és épek
© Fotó: KM
Nyíregyháza – Immár nyolcadik alkalommal állhatnak rajthoz közösen a fogyatékkal élők és ép társaik a megyei Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat és a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület Fuss a fényben! sport- és családi napján május 12-én, pénteken 10 és 13 óra között a nyíregyházi Benczúr téren és a szabadtéri színpadnál.

Örömfutás

– A programban helyet kapnak ifjú és tehetséges művészek, és színpadra lépnek olyan művészeti csoportok is, melynek tagjai fogyatékkal élő fiatalok – mondta el érdeklődésünkre a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület alelnöke. Gyulavári Attila Zsolt hozzátette: a kézművessátrakban, gyermekjátszóházban arcfestés és kreatívfoglalkozások várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. A rendezvényen kiemelt helyen szerepel a sport, ami egy futóversenyben és egy úgynevezett örömfutásban csúcsosodik ki.

– A rendezvény hagyományteremtő céllal jött létre 2010-ben a megyeszékhelyen, de maga a program nem új kezdeményezés, korábban Budapesten több éven át nagy érdeklődésre tartott számot. A helyi szervezők célja a hátrányos helyzetű emberek, főként fogyatékkal élők számára egy olyan integrált családi nap tető alá hozása, ahol együtt lehetnek egészséges társaikkal. Kiemelten fontos továbbá a tudat, a szemlélet formálása, hiszen együtt könnyebb, és egymást segíteni kell. Éppen ezért a rendezvény teljesen ingyenes és mindenki számára nyitott – tette hozzá Gyulavári Attila.

Csoportkép is készül

A programok 10 órakor a tizenhét kitelepülő civil szervezet és szociális intézmény bemutatkozásával kezdődnek, közben az óvodások és kisiskolások kézműves-foglalkozásokon vehetnek részt.

A színpadon mindeközben folyamatosan váltják egymást a tehetséges fiatalok és művészeti csoportok. Délelőtt 11 órakor eldördülnek a rajtpisztolyok, s elkezdődik a fogyatékkal élők és egészséges emberek közös örömfutása. A rendezvény zárásaként csoportkép készül. Mindemellett egész nap várják az arcfestésre, sportprogramokra, ügyességi versenyekre jelentkezőket.

Lehetőséget biztosítanak a tettre kész ifjaknak

A KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gyermek és Ifjúsági Önkormányzatnak szakmai, jogi és pénzügyi háttere. A szervezet olyan 10 és 30 év közötti fiataloknak biztosítson teret és lehetőséget, akik tenni akarnak közösségükért és azért, hogy szerves részévé váljanak a társadalomnak. Az egyesületben tevékenykedők közös értéknek vallják a nyitottságot, a kreativitást és az egymás iránti bizalmat – mindezt a segítségnyújtáson és a csapatmunkán keresztül bizonyítják is.

KM
hirdetés