konferencia

2019.12.13. 12:30

A gondolat is foglalkoztatja őket

Konferenciát rendeztek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei foglalkoztatási együttműködésekről.

Fotó:

Jobb lesz a szakképzés – nyomatékosította Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár csütörtökön, Nyíregyházán, a Hotel Centralban rendezett megyei paktum konferencián.

Hozzátette: – Az Országgyűlés kedden elfogadta azokat a kiegészítő jogszabály-módosításokat, amelyekkel teljes körűvé válnak az új szakképzés törvényi keretfeltételei.

Ez azt jelenti, hogy az eddiginél rugalmasabb és gyakorlatiasabb lesz a szakképzés, egyúttal emelkedik az oktatók bére, illetve ösztöndíjakat kapnak a tanulók. Mindezt a szakképzés 4.0 elnevezésű stratégiai program foglalja össze. Eszerint a következő tanévtől átalakul a szakképzés intézményi szerkezete.

A szakképző intézményeknek két típusa lesz. Az öt éves technikum a minőségi szakmai oktatás helyszíneként egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit. A technikum elvégzése után a tanuló egyszerre juthat az érettségi bizonyítványhoz és a technikusi oklevélhez.

A három éves szakképző iskolában képzik a szakmák mestereit. Az első tanév az ágazati ismeretekről szól, ezt követi a szakmaválasztás, majd a két éves duális képzés. Ebben vállalatoknál, vállalkozóknál lehet elsajátítani a különböző szakmai ismereteket. Az a cél, hogy a munkaerőpiacra minél több felkészült fiatal kerüljön ki.

A szakképzésben az iskolai kurzusok szeptemberben kezdődnek. Az ország oktatási intézményeiben 174 szakmából választhatnak, ebből 98 technikum, míg 76 a szakképző iskola szintje.

– A munkaerőpiacon újfajta kihívásokkal kell szembenézni – említette Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke. – A legnagyobb problémát manapság az jelenti, hogy a megfelelően képzett munkaerő hiányzik, legalábbis erre panaszkodik sok munkáltató. Az újjászervezett szakképzés más távlatokat nyit, ennek a kecsegtető lehetőségeit kell kihasználniuk az érintetteknek.

Irány az ipari park

A hallgatóság soraiban cégvezetők, szakemberek és településvezetők is helyet foglaltak.

– Nálunk, a 2200 fős Máriapócson az a tapasztalat, hogy aki dolgozni akar, az megtalálhatja a számításait a környezetünkben, hiszen a nyírbátori ipari park rengeteg munkavállalót foglalkoztat.

Ezért is van csak viszonylag kevés, 35 közmunkásunk – mondta Papp Bertalan polgármester. – Fontos, hogy jelen legyek minden olyan rendezvényen, ahol a munkaerőpiaci kihívásokról hangzanak el gondolatok, hisz ez foglalkoztatja az embereket. Mindenképpen hasznosnak tartom a konferenciát, mert átfogó képet kaptunk a szakképzésről.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában