Kezdődik a kullancsszezon

Sétálni, futni csábít az erdő
Sétálni, futni csábít az erdő - © Fotó: KM-archív
Nyíregyháza – Itt a tavasz, jön a nyár, végre kiszabadulunk a négy fal közül. Ott lehetünk, ahol a fű, fa, virág terem: az erdőkben, mezőkön, vízparton, parkokban. Ám a zöldben, a fűben, a bokrokon vannak kifejezetten veszélyes lények is: ezek az apró, vérünkkel táplálkozó kullancsok, amelyek ha belénk fúródnak, megfertőzhetnek minket.

A kullancs okozta igazi veszély nem a ­Lyme-kór, hanem a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás. Ha természetben járunk, vagy akár csak egy parkban teszünk sétát, gondoljunk a kullancs elleni védekezésre.

Magyarország a kullancsokkal közepesen fertőzött országok közé tartozik. Hazánk délnyugati része és az északi határ középső szakasza magasabb kockázatúnak számít. A hazai lakosság vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni átoltottsága nem több 18–20 százaléknál.

Ha a csípés körül gyanús elváltozást észlelünk, tanácsos felkeresni a háziorvost.” Dr. Kiss Csaba

Kullancs terjesztette vírus

– Az utóbbi években egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy nem csupán az erdőjárókat veszélyezteti kullancsveszély, az élősködő parkokban vagy akár a saját kertünkben is felszedhető – mondta el dr. Kiss Csaba családorvos, foglalkozás-egészségügyi orvos. – Ennek elkerülése két módon lehetséges: egyfelől megelőzéssel, vagyis kullancsriasztó spray-k, kenőcsök vagy tapaszok használatával, illetve védőoltás felvételével. Az utóbbi annak ellenére javallott a szabadban sokat tartózkodók esetében, hogy az oltási protokoll egy hosszabb, elhúzódó időszakot feltételez. Az alap immunizálás három egymást követő oltást jelent, utána viszont 3–5 évente folyamatos emlékeztető oltásokra is szükség lesz. Ez az oltás kizárólag a kullancs terjesztette vírusos agyvelőgyulladás ellen véd, és nem ad védettséget például a Lyme-kór ellen, amit szintén a kullancs terjeszt – hangsúlyozta a szakember.

– Ezért is nagyon fontos, hogy minden szabadtéri program után ellenőrizzük le a magunk vagy a gyermekeink testfelületét, ennek az élősködőnek ugyanis több órájába telik, amíg át tudja fúrni magát a bőrön és eljut a vérerekig. Ha a csípés körül bármilyen gyanús elváltozást észlelünk, tanácsos felkeresni a háziorvost, aki tudni fogja, hogy mi a teendő. Persze nem kell azonnal pánikba esni, ha némi elváltozás jelentkezik a csípés körül, hiszen az normál gyulladásos reakció is lehet, ami nem igényel antibiotikumos kúrát. A Lyme-betegségnek nagyon jellegzetes, jól felismerhető megjelenési formája van. Hetek, hónapok alatt alakul ki egy folyamatosan növekvő, tenyérnyi nagyságot is felvenni képes, kokárda alakú kiütés. Kerüljük a felesleges vérvizsgálatokat is, mivel a kullancscsípés után egy-két héttel még nem jelenik meg a vérben a Lyme-fertőzöttség jele, ahhoz legalább két hónapnak el kell telnie – figyelmeztetett a legfontosabbakra dr. Kiss Csaba, majd megnyugtatásul hozzátette: szerencsére meglehetősen ritka betegségekről beszéltünk. Több száz csípést össze lehet szedni anélkül, hogy bármiféle fertőzöttséget okoznának. Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy még egy fertőzött kullancs csípése se juttat feltétlenül kórokozót a szervezetbe, ám ha mégis, még mindig ott van az immunrendszerünk, ami végérvényesen megoldhatja a problémát.

Tudták, hogyan kell kiszedni

– A tájfutóversenyek elengedhetetlen tartozéka volt a kullancs. Az egyik Dunántúlon megrendezett verseny után 10–15 kullancsot szedtünk ki magunkból. A kullancsszedés és önmagunk átnézése gyakorlatilag egy rituálé volt a táj­futások befejeztével. Sosem oltottuk be magunkat ellene, leginkább különböző kenőcsöket és spray-ket használtunk. A megfelelő ruházat is, például a speciális lábszárvédő is megoldás lehet a problémára, de nem nyújt 100 százalékos biztonságot. Ezek az apró élőlények nem feszélyeztek minket a sportban, mert nem is gondoltunk bele sokat a helyzetbe. A média sem foglalkozott vele ennyit, és az is lehetséges, hogy akkoriban még nem volt ennyi fertőzött állat. Tudtuk, hogyan kell kiszedni, ha meg beleszakadt a feje a bőrünkbe, úgy voltunk vele, hogy a szervezetünk majd kilöki, ami nem odavaló – mesélte élményeit Helebrandtné Hrenkó Ivett táj­futó.

– KM –


Növényvédő szerrel tilos az irtásuk!

Kémiai kullancsirtást nagy területen sehol sem végeznek az unióban, ráadásul erre 2010 óta egy uniós rendelet miatt lehetőség sincs. Ennek oka elsősorban az, hogy jelenleg nem létezik olyan biocid anyag, amely hatékonysága a kullancsok ellen igazolt lenne.

Mivel a kullancsok egészségügyi kártevők – hiszen betegséget terjesztenek – így a védekezésben csak irtószerek jöhetnek szóba, míg növényvédő szerek nem.

Erdőben, mezőn, nyilvános tereken, ligetekben a kémiai irtás nem javasolt, mivel szelektív kullancsirtószer hiányában a kezelés károsíthatja az ökoszisztémát. ­Ráadásul figyelembe kell venni a rezisztencia kialakulásának kockázatát és főként azt, hogy a szabad területeken a kullancsok elleni kémiai gyérítés esetén a környezet- és természetkárosítás sokkal nagyobb.

A leghatásosabb módszer a kullancsok ellen az egyéni védekezés, amely mindenkinek személyes felelőssége.


A vakcina segítségével megóvhatjuk gyermekünk egészségét
Budapest - Az egyes oltások meghatározott életkorokban adandók. A védőoltások az úgynevezett aktív immunizálás eszközei. Ez azt jelenti, hogy az élő, legyengített kórokozót, elölt kórokozót vagy a kórokozó valamely alegységét tartalmazó oltás beadása után a szervezet saját immunválasza hozza létr...

Fontos, hogy a kiültetett növények megfelelő tápanyaghoz jussanak
Nyíregyháza - A gombabetegségek nagy része a tavaszi lemosó permetezéssel megelőzhető. - Az utóbbi években szinte kiszámíthatatlan, hogy mikor köszönt be az igazi tavasz, míg tavaly éppen ezekben a napokban hóvihar tombolt megyénkben, az idén sorra dőlnek meg a melegrekordok – kezdte a tájékoztat...
hirdetés