Kézikönyv jelent meg a médiabefolyásolásról

Akt.:
Wacha Imre nyelvészprofesszor (b2) beszél a Századvég Kiadó és a Magyar Tudományos Akadémia Médiabefolyásolás - Az új kislexikon című könyvének bemutatóján a budapesti Centrál Kávéházban 2016. június 1-jén. Mellette a könyv szerzői, Kubínyi Tamás, Antal Zsolt (b3), Pelle Veronika és Gazsó Tibor (j2).
Wacha Imre nyelvészprofesszor (b2) beszél a Századvég Kiadó és a Magyar Tudományos Akadémia Médiabefolyásolás - Az új kislexikon című könyvének bemutatóján a budapesti Centrál Kávéházban 2016. június 1-jén. Mellette a könyv szerzői, Kubínyi Tamás, Antal Zsolt (b3), Pelle Veronika és Gazsó Tibor (j2). - © MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Budapest – Az elmúlt egy évtizedben gyökeresen változott meg a hazai média felépítése és fogalomkészlete – hangsúlyozták a Századvég Kiadó és a Magyar Tudományos Akadémia által jegyzett Médiabefolyásolás – Az új kislexikon című könyv szerdai budapesti bemutatóján a szerzők.

Antal Zsolt, a négy szerző egyike arról beszélt: a 240 oldalon mintegy 800 fogalmat elemző kötet célja, hogy kiindulópont legyen a pedagógusok, a tanulók-hallgatók, a szakemberek és a médiatudománnyal foglalkozók számára.

Hangsúlyozta: az első kiadást 11 évvel követő, most bemutatott kötettel nem az a céljuk, hogy negatív színben tüntessék fel a médiabefolyásolást, hanem az, hogy megmutassák, “azt jóra és rosszra is lehet használni”.

A szakember kiemelte, napjainkra a hagyományosan meglévő kereskedelmi és közszolgálati média mellett “harmadik lábként” jelentek meg a felhasználók által generált tartalmak, amelyekkel színesedett a médiavilág, de ez utóbbiak előállítói között sokakból hiányzik a médiatudatosság, a médiafelelősség és a szükséges felkészültség.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd MTI Fotó: Koszticsák Szilárd ©

Ha fogyasztóvá transzformáljuk az állampolgárt, akkor többé nem működik a demokrácia – jegyezte meg Antal Zsolt.

Szerzőtársa, Pelle Veronika azt emelte ki: noha a felnövekvő nemzedékek már igen fiatalon képesek használni az infokommunikációs eszközöket, hiányzik az ehhez szükséges kritikai attitűdjük.

Gazsó Tibor a kötetet a médiavilág fejtetőre állására figyelmeztető, “240 oldalas, papírra nyomott felkiáltójelnek” nevezte, míg Kubínyi Tamás arról beszélt, “a média alaptermészete a manipuláció”, hiszen tudósításaival tömörít, összefoglal, kiemel. Mérhetetlen mennyiségű információ van a világban, és ezek döntő részét képtelenek vagyunk befogadni – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a manipulációnak van természetes és gonosz válfaja is.

Wacha Imre nyelvészprofesszor az eseményen azt emelte ki: a Magyar Tudományos Akadémia a megalapítása óta céljának tekintette a nyelv szókincsének összegyűjtését, szótárak megalkotását, ám a nagyközönség számára készült művek nem vagy csak elvétve tartalmazták a szakmai és szakkifejezéseket.

A most bemutatott kiadványt egy fogalom- és szótársorozat lehetséges első darabjaként említve követendő példának nevezte a helyét kézikönyvként is megálló művet.

-MTI-
hirdetés