Magyarország

2010.11.29. 18:00

VÖRÖSISZAP - Segített a tudomány

<p>Távérzékelési eljárást fejlesztett ki a Károly Róbert Főiskola a katasztrófák előrejelzésének és a károk pontos felmérésének elősegítésére.</p>

Erről, illetve a vörösiszap katasztrófa kapcsán eddig elvégzett munkáról és a még megoldásra váró feladatokról tárgyalt kibővített ülésén a katasztrófavédelem szakembereivel a Kormányzati Koordinációs Bizottság Tudományos Tanácsa (KKB TT) hétfőn. Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató az ülés utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Magyar Tudományos Akadémia, és a katasztrófa helyszínén vizsgálatokat végző kutatók eredményeiből több figyelemreméltó tanulság is levonható. Hozzátette: a tíz éve működő KKB TT eddig még soha nem került éles helyzetbe.

Németh Tamás, a Tudományos Tanács elnöke elmondta, az operatív feladatok végeztével a grémium a normál működési rend szerint dolgozik tovább. A főiskolák, egyetemek, kutatók saját költségükön végezték vizsgálataikat, ez volt a tudományos élet hozzájárulása a vörösiszap-katasztrófa elhárításához.

Van azonban olyan terület, ahol az igazi munka csak most kezdődik. Csépe Valéria, a KKB TT elnök-helyettese szerint ez az egészségügyi, pszichikai hatások vizsgálata. A kiömlött szennyező anyag ugyanis nem teljesen ismert még a szakemberek előtt sem, így az október 22-én megalakult egészségügyi munkabizottság továbbra is dolgozik, ha szükséges, javaslatokat tesz. Schaff Zsuzsa, a munkacsoport vezetője szerint a hosszú távú veszélyek eshetősége miatt az orvosi egyetemek és az országos intézetek, például a pulmonológiai és az onkológiai is folyamatosan nyomon követik a helyi lakosság, valamint a mentésben részt vevők egészségi állapotát.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!