Kézilabda olimpiai selejtező – Kínkeserves győzelem után közel a kvóta

Göteborg, 2012. április 7., szombat (MTI) – A londoni olimpiára való kijutás küszöbére érkezett a magyar férfi kézilabda-válogatott azzal, hogy a macedónok után szombaton a brazilokat is legyőzte, mégpedig 29-27-re a göteborgi selejtezőtornán.

Ha este a házigazda svédek pontot szereznek a macedónok ellen, Mocsai Lajos szövetségi kapitány együttese ötkarikás kvótát szerez a nem vizes csapatsportok közül egyedüliként.

Az első félidő hullámzó játékot hozott, ám szinte végig a magyarok vezettek. A folytatás azonban izgalmassá vált, a brazilok majdnem egyenlítettek, de sok hibájuk miatt ez nem sikerült nekik.

Olimpiai selejtező (Göteborg), 2. forduló:

Magyarország-Brazília 29-27 (16-15)

Scandinavium, 3000 néző, V: Raluy, Sabroso (spanyolok)
gól: Iváncsik G. 6, Császár 6/2, Perez 5, Zubai 4, Lékai 3, Gulyás 2, Mocsai 1, Harsányi 1, Schuch 1, illetve Pacheco 6/2, Borges 5, V. Teixeira 4, Ruy 3, H. Teixeira 2, Pires 2, Th. Santos 2, Santana 1, Bortolini 1, Silva 1

A macedónokat pénteken 28-26-ra legyőző csapaton Mocsai Lajos nem változtatott. Egy újabb győzelem és esti macedón pontvesztés már a londoni kvótát ígérte a magyaroknak.

Álmosan kezdtek a magyarok, de legalább minden brazil gólra sikerült válaszolniuk. Így ment ez egészen a 8. percig, onnan a dél-amerikaiaknak kellett futniuk az eredmény után. Pechükre azonban Fazekas változatlanul jól védett, Császár pedig többször remekül futott be a védőfalba, és hozta magát kihagyhatatlan helyzetbe.

Négygólos magyar vezetést követően néhány meggondolatlan passz és előkészítetlen lövés után a brazilok felzárkóztak (21. perc: 11-10), és a szünetig már nem szakadtak le. A 24. percben, 13-12-nél Mocsai Lajos kért időt, de az első félidőből hátralévő időben nem nőtt a különbség, például azért, mert Császár csúnyán fölé lőtt egy hétméterest, és volt újabb eladott labda is.

Perez két gólja vezette be a második félidőt, a brazilok pedig hét percig nem tudtak betalálni, még emberelőnyben sem. A 40. percben, 20-16-nál a brazil kapitány, Javier Cuesta időt kért, annyira nem ment alakulatának sem elől, sem hátul. Ezt követően védekezést váltottak a dél-amerikaiak, több játékosuk már a térfél közepén zavarni próbált. Ezzel egy kicsit csökkentették a hátrányukat, erre válaszul, a 46. percben, 24-21-nél Mocsai is próbálta átalakítani a taktikát.

A magyar védelem továbbra is jól zárt, ám Harsányi büntetőből, Iváncsik Gergő pedig ziccerből és hétméteresből sem talált be. Ennek nyomán fokozatosan apadt az előny, és volt esélyük a braziloknak az egyenlítésre is, ám Fazekas és Iváncsik tett róla, hogy ez ne következzen be.

A vége előtt 39 másodperccel, 28-27-nél Mocsai ismét időt kért, Krivokapic kipattanóját pedig Zubai bevágta, eldöntve ezzel az izgalmas derbit.

Később:
Svédország-Macedónia 16:05 ó
pénteken játszották:
Svédország-Brazília 25-20
Magyarország-Macedónia 28-26
vasárnap:
Brazília-Macedónia 14:45 ó
Magyarország-Svédország 17:05 ó

Az első két helyezett vehet részt a londoni olimpián.
hirdetés