K&H: a banki hitel a legfontosabb kkv finanszírozási forrás

Budapest, 2012. április 10., kedd (MTI) – A hazai kkv-k számára elérhető finanszírozási lehetőségek közül továbbra is a banki hitelek a legfontosabbak, minden ötödik vállalkozás terveiben szerepel az idén hitelfelvétel – állapítja meg Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője, a bank felmérésének eredményei alapján.

Tőkehiány esetén a vállalkozások mintegy harmada gondolkodik a hazai pénzügyi szektor által nyújtott hitelben, és bár a válság hatására az elmúlt három évben kétségtelenül szűkült a vállalkozásoknak nyújtott hitelállomány, továbbra is a hazai bankok által biztosított források a kkv-k legfontosabb finanszírozási eszközei – állapítja meg a szakember a bank közleménye szerint.
A bank által megkérdezett mintegy 700 cégvezető elmondása alapján a banki hitelt követően a pályázati források, valamint a tulajdonosi kölcsön játszanak jelentős szerepet a kkv-k finanszírozásában. Lízingben a cégek 15 százaléka gondolkodik, a társfinanszírozott hiteleket pedig a vállalkozások 10 százaléka veszi fontolóra finanszírozási lehetőségként.
A kkv-k hitelfelvételi szokásait tekintve a rövid lejáratú banki finanszírozású forgóeszköz hitelek a legnépszerűbbek. Egyre nagyobb mértékben veszik azonban igénybe az uniós forrású MFB hitelprogramokat is a vállalkozások, de mivel ezeket a konstrukciókat az Európai Unió támogatási rendszere határozza meg, ez esetenként szűk teret biztosít a termékek értékesítésében. Ez azt jelenti, hogy csak alacsony összegben igényelhetők, a de minimis támogatási kategória korlátai miatt. Az MNB-s finanszírozású termékek közül jelenleg a forgóeszköz, illetve a beruházási hitelprogramok a legnépszerűbbek.

-MTI-
hirdetés