Ki húzza a rövidebbet?

Ki húzza a rövidebbet?
Erre mondják, „jó megmondta, bizony a szívünkből szólt” – már mint a vidékfejlesztési miniszter. Néhány évtizede még virágzó mezőgazdasági ország volt hazánk. Dankó Mihály jegyzete

Mi láttunk el élelmiszerrel nagyon sok nációt. Aztán jött a rendszerváltás, az elhibázott, privatizációjával és agrárpolitikájával. Majd Torgyán miniszter úr… Végül is sikerült a „termelést” visszaszorítani, a feldolgozóipart lenullázni. S abban nincs igaza a miniszter úrnak, hogy mindez az elmúlt nyolc év alatt történt. Ez így megy folyamatosan az elmúlt húsz év óta, s teljesen mindegy, hogy ki kormányozott. Nekem még volt szerencsém olyan sajtótájékoztatón részt venni, ahol a prominens „szakember” arról beszélt, miként lehet egy 3 hektáros családi gazdaságon megélni. Aztán láttam, amint ezen a családi földön a férj húzza a boronát, hogy elegyengesse a talajt. Vagy emlékszünk, amikor pénzt adtak a tehenek „kivágására”?

Mindegy, én is azon vagyok, már nem érdemes keseregni a múlton. Tenni kell, hogy megváltozzon a vidék élete. Legyen a fiatalok előtt itt is perspektíva. Ehhez viszont elsősorban pénz, vagyis tőke kell. Ha nincs sajáterő, marad a hitel, de sajnos, most elég rossz idők járnak a hitelfelvevőkre.

Csak bennem mindig ott bujkál a kisördög is. Mert lát az ember mást is. Milliós gépparkot terepjárókkal, ők is gazdálkodók. Jó lenne, ha közreadnák, ők hogy csinálják, miből szerzik a pénzt?

– Dankó Mihály –
hirdetés