Ki tilthatna be egy imát?

Akt.:
Ki tilthatna be egy imát?
© Illusztráció: himnusz.hu
Nehéz szavakat találni arra, ha a magyar embernek meg akarják tiltani, hogy elénekelje nemzete himnuszát. Ez egy lehetetlen próbálkozás. Énekelni fogja a világon bárhol, bármikor, amikor ki akar szakadni a lelkéből az „Isten, áldd meg a magyart…” – mert ez egy imádság, és aki egy ima éneklésétől fél, az gyorsan tartson önvizsgálatot. Nyéki Zsolt jegyzete.


Amikor először olvastam a hírt, két szó jutott eszembe: kisebbségi komplexus. S már megint… Ez volt az érzésem akkor is, amikor a szlovák olimpiai dicsőségtáblára magyar olimpiai bajnokokat kezdtek felírni, meglehetősen egyszerű indokkal: aki valaha is a mai Szlovákia területén élt, az szlovák. Az érintett családok és a magyar sportdiplomácia tiltakozására a Nemzetközi Olimpiai Bizottság rövidre zárta az ügyet: annak az országnak ismeri el az olimpiai bajnokokat, amely ország benevezte az olimpiai játékokra. Pont. Szlovákia nem nevezte, nem nevezhette, mert 1993. január 1-től létezik önálló államformában. Igen, itt el lehetne sütni azt, hogy a jogosítványom épp tíz évvel idősebb, mint Szlovákia, de nem lenne elegáns. Sértésre nem lehet sértés a válasz, ezt tudjuk – de egy úriember is meginog, ha provokálják, ha nehezen gyógyuló sebeiben vájkálnak.

A kisebbségi sors nem törvényszerűen jár együtt megaláztatással, de ahol nyelvtörvény, kollektív bűnösség megerősített elve, százéves tanárnő jogfosztása, magyarul beszélő diáklány és szurkolók verése mételyezi az életet, ott nehéz megmaradni úriembernek. Hogy a Budapestet tankokkal elpusztítani akaró Slotáról ne is beszéljünk… Persze, tudjuk: „Aquila non captat muscas”, és szerencsére az elmúlt évek már nem is erről szóltak, de épp ezért kell emlékeztetni, mert ha északi szomszédaink nem lépnek vissza ettől a szerencsétlen himnusztörvénytől, lesznek, akik ettől sokkal durvábban fognak írni, beszélni. S ez senkinek sem lenne jó.

Aki viszályt akar kelteni, az egyszerűen buta, vagy tudatos provokátor. S itt merül fel az igazi kérdés: „Cui prodest?” Kinek az érdeke mégis szlovák és magyar egymásnak ugratása, a feszültség szítása? A nacionalisták tesztelnék az új köztársasági elnököt? Vagy mások akarják megbontani azt az egységet, amely Közép-Európában, a V4-es összefogással és a hozzá csatlakozókkal „magasabb rendű” érdekeket sért? Bekandikálna egy EP-választás? Gyaníthatóan ez hamar kiderül, ám addig is reméljük, győz a józan ész – de a magyar himnuszt nem adjuk.

– Nyéki Zsolt –


Egy reakció egy korábbi tiltásra – lehet ezt így is...
Pozsony, Budapest - Azt ígérik, megoldják a „himnusztörvény” okozta problémát. Megegyeztünk, a kormánykoalíció megoldja az állami jelképekre vonatkozó törvényből adódó problémát – jelentette be Andrej Danko, a pozsonyi törvényhozás elnöke a külföldi országok himnuszának éneklését korlátozó jogszabá...
hirdetés