Kiadnák, ha tudnák, de rommá lakták a bérlakásokat

Akt.:
A nyíregyházi Északi körúton található önkormányzati bérlakásból a közelmúltban költöztették ki az egyik lakót, aki a jelentős díjtartozás mellett elfogadhatatlan állapotban adta át az ingatlant
A nyíregyházi Északi körúton található önkormányzati bérlakásból a közelmúltban költöztették ki az egyik lakót, aki a jelentős díjtartozás mellett elfogadhatatlan állapotban adta át az ingatlant - © Fotó: KM
Nyíregyháza, Nyírbátor, Újfehértó, Mátészalka – A napokban arról panaszkodott olvasónk, hogy évek óta hiába vár a kiutalási értesítőre, nem jut önkormányzati bérlakáshoz. Ez azért is dühítő – mondta –, mert tudja, hogy nagyon sok ilyen lakás üresen áll, ugyanis az utolsó bérlők annyira rossz állapotban hagyták el, hogy nem lehet beköltözni.

Míg más városokban nem jellemző a rongálás, a nyíregyházi bérlakások egy része borzasztó állapotban van.

„Évekkel ezelőtt igényeltem Nyíregyházán önkormányzati bérlakást, de hiába várok, nem jön az értesítés a kiutalásról” – panaszolta egy megyeszékhelyen élő olvasónk. „Ez azért is dühítő, mert tudom, hogy nagyon sok ilyen lakás üresen áll, ugyanis az utolsó bérlők annyira rossz állapotban hagyták el, hogy nem lehet beköltözni. Az lenne a legtisztességesebb, ha mindenki a saját fészkébe piszkítana, mert így több százezer forintot kellene az ingatlanra költeni. Ha lenne ennyi pénzem, akkor már a magaméra fordítanám” – jegyezte meg.

Több mint 200 millióból

– A megyeszékhelyen jelenleg az 1908 önkormányzati bérlakásból 170 áll üresen, mert műszaki állapotuk miatt nem lakhatók. A helyreállítási költségük rendkívül magas lenne, illetve más esetekben a tulajdonos, vagyis az önkormányzat nem bérlakásként kívánja hasznosítani az ingatlanokat – mondta el kérdésünkre Szabó Edina, a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. sajtóreferense. Hozzátette: ebben az évben 214 millió forintot fordít a város a lakóingatlanok üzemeltetésére, helyreállítási és karbantartási munkák elvégzésére, valamint közös képviseletre.

03_berlakas

A nyíregyházi önkormányzati lakások átlagéletkora negyven év, műszaki karbantartásuk évről évre költségesebb.

– Sajnos, a bérlők egy része nem fordít kellő figyelmet a lakások állagmegőrzésére. Tavaly például a százhúsz, bérlőktől átvett lakás 20 százaléka annyira leromlott állapotú volt, hogy csak irreálisan magas ráfordítás mellett lehetne helyreállítani. A NyírVV költségbecslése szerint több mint 160 millió forintot kellene költeni az ingatlanok komfortfokozatának megfelelő, minimális belső helyreállítására, hogy azok lakhatóvá váljanak.

03_berlakas3

A nyírbátori önkormányzat 188 bérlakással rendelkezik. Ezek kiutalása eltérő: a városban élők ingatlanhoz juthatnak szociális alapon, nyilvános pályázat útján és nyilvántartási sorrend szerint.

– Jelenleg az összes lakásban élnek, persze mindig van mozgás, de egy-két héten belül feltöltődnek az üresen maradtak. A bérlakások 30–70 négyzetméter alapterületűek, nagy részük társasházi, kisebb hányaduk családi ház. Szétszórtan találhatóak meg Nyírbátor szinte mindegyik részén, de a legtöbb a városközpontban és annak közelében helyezkedik el – tudtuk meg a helyi városfejlesztési iroda munkatársától, Sipos Gábortól, aki hozzáfűzte: mindegyik lakás jó állapotban van, vigyáznak rájuk a bennük élők.

Mátészalkán a 180 önkormányzati bérlakásból hármat nem tudunk kiadni az állapota miatt. Ezek helyreállítási költsége igen magas, de tudjuk, hogy luxus lenne ezekről lemondani, így hamarosan megkezdjük a munkálatokat – mondta Marótiné Bíró Gyöngyvér. A mátészalkai önkormányzat igazgatási csoportjának vezetője hozzátette: van olyan ingatlanuk, melyből úgy távoztak a lakók, hogy a szolgáltatók előzőleg kikapcsolták a gázt és a villanyt.

Megversenyeztetik

Újfehértón 55 önkormányzati költségalapú bérlakást tartunk fenn, ezek mindegyike lakott – mutatott rá a város első embere, Nagy Sándor.

– Soha nem volt még példa arra, hogy rosszabb állapotban kaptuk vissza az ingatlant, mint amikor beleköltöztek. Ennek az az egyik oka, hogy az új bérlőknek a minimum háromhavi lakbér mellett ugyanennyi kauciót is kell fizetniük, amit csak akkor kapnak vissza, ha rendben tartják a lakást. Másrészt – mivel ezeket nem szociális alapon adjuk ki – megversenyeztetjük a leendő bérlőket: aki többet ajánl, az költözhet be – ismertette az újfehértói polgármester.

Folyamatosan keresik a leendő bérlőket

A nyíregyházi Nyírvíz-palota komplex felújításának kezdetén elhangzott: az ott meglévő bérlakásokat felszámolják, helyükön irodahelyiségeket alakítanak ki. Négy és fél évvel a homlokzati rekonstrukció után azonban a belső terek állapota változatlan, a közművek elavultak, a helyiségek állapota nem megfelelő. Rendes Sándor, a nyíregyházi önkormányzat szóvivője kifejtette: a Nyírvíz-palota belső tereinek felújítását a korábbi pályázat nem támogatta.

– A polgármesteri hivatal vagyongazdálkodási osztálya az épületben lévő irodák bérleti jogát folyamatosan hirdeti. A cél az, hogy lehetőség szerint ezen helyiségek egyben találjanak bérlőre, aki saját igényeinek megfelelően újíthatja majd fel a belső helyiségeket. Van érdeklődés az épület iránt, jelenleg egyeztetések zajlanak a lehetséges bérbe vevővel.

KM
hirdetés