Kiállítás a kárpátaljai görögkatolikus egyházról Kisvárdán

Az 1910–ből származó képeslap a „Munkácsi Mária–ikont” és a csernekhegyi kolostort ábrázolja.
Az 1910–ből származó képeslap a „Munkácsi Mária–ikont” és a csernekhegyi kolostort ábrázolja. - © Forrás: alamy.com.
Kisvárda – A „25 éve szabadon – a kárpátaljai görögkatolikus egyház helytállása és tanúságtétele” címmel nyílik kiállítás Kisvárdán a Konferencia Központban, január 27–én, szerdán délután három órakor.

A kiállítás a negyven évig illegalitásban élő kárpátaljai görögkatolikus egyház betiltását, életét, útkeresését és 25 éve történt legalizációját mutatja be. A kárpátaljai görögkatolikus egyház a legnehezebb körülmények és a legbrutálisabb üldöztetések között is hűségesen kitartott a hit és a magyarság mellett.

A kiállítás fővédnöke Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter.

A kiállítás megnyitón köszöntőt mondanak: Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere, Szocska Ábel OSBM, Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója, és Luscsák Nílus, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye segédpüspöke. A kiállítást Marosi István a beregszászi főiskola görögkatolikus lelkésze szervezte és rendezte, mutatja be. A megnyitón közreműködik az Ungvári Boldog Romzsa Tódor Teológiai Akadémia kamarakórusa és a kisvárdai Szent György Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola növendékei.

A „Munkácsi Mária-ikon”

A Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye is számos, pótolhatatlan kegytárgyat veszített el a kommunizmus alatt és a rendszerváltás idején. Sokáig ezek közé sorolták azt a Mária–ikont is, amelyet a csernekhegyi kolostorban őriztek, ám a szovjet érában eltűnt.

A 68 centiméter magas és 55 centiméter széles ikon valószínűleg Görögországból vagy Olaszországból származik, s a felirata szerint 1453–ban festették.

A hívek vigasztalására ajándékozta a Mária–ikont XI. Pius pápa a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegyének, s azt a csernekhegyi kolostorban helyezték el a bazilita szerzeteseknél. Amikor 1947–ben a kolostort ortodoxok foglalták el, a baziliták úgy döntöttek, hogy elrejtik a képet. Évtizedeken át senki sem tudott az ikon létezéséről, melyre aztán 1999–ben bukkantak rá a kisbereznai bazilita kolostorban.

A hagyomány szerint az 1990–es években egy munkácsi házban rejtegették a Mária–ikont. Amikor 1998–ban árvíz pusztított a város egyes részein, azt a házat is elöntötte a víz, amelyben a kép volt, azonban az a szoba száraz maradt, ahol az ikon állt.

A „25 éve szabadon – a kárpátaljai görögkatolikus egyház helytállása és tanúságtétele” címmel rendezendő kiállítás megtekinthető Kisvárdán a Konferencia Központban 2016.február 10–ig.

– Vincze Péter –
hirdetés