Kiállítás és konferencia az újfehértói zsidóságról

Suhajné Szoka Margit szervezésében tavaly a zsidóság mindennapi tárgyaiból rendeztek kiállítást
Suhajné Szoka Margit szervezésében tavaly a zsidóság mindennapi tárgyaiból rendeztek kiállítást - © Archív fotó: Pusztai Sándor
Újfehértó – A város zsidósága meghatározó szerepet játszott a település arculatának kialakításában.

„…voltak viederek és katzok…” címmel kiállítás nyílik a zsidó múlt és emlékezet témájában április 3-án 14 órakor Újfehértón a Nonprofit Közösségi Szolgáltató Házban Suhajné Szoka Margit pedagógus és a Zajti Ferenc Kulturális Központ szervezésében. A kiállítás az egykor a településen élt zsidó személyek fotóit mutatja be tablókon, valamint a zsidóság jellegzetes jelképeit is láthatják majd az érdeklődők.

A tárlat a II. világháború előtti évtizedekben Újfehértón élt nagy létszámú zsidó közösség múltjának egy szegmensét mutatja be emberi vonásokon keresztül. A zsidóság nagy szerepet játszott abban, hogy kialakult Újfehértó arculata a XIX. század második felében és a XX. század elején, és abban is elévülhetetlen érdemeket szereztek, hogy a településen polgáriasult légkör lett az uralkodó. A kiállítás felhívja a figyelmet és emlékeztet mindazokra a zsidókra, akik nélkül a város mai arculata nem létezne.

Kóser sütemények kóstolója

A kiállítást megnyitja Nagy Sándor polgármester, közreműködik Daróczi Sándor és Daróczi Sándorné. A kiállítás a Görömbei Cukrászda által készített kóser jellegű sütemények kóstolásával fejeződik be.

Ezt követően 15 órakor konferencia kezdődik a zsidóság életével kapcsolatban.

Előadást tart a konferencián Kenesei Marcell, a Centropa igazgatója, dr. Iványi Zsuzsanna habil. egyetemi docens, Suhajné Szoka Margit, valamint Erdős Róbert Zebulon (USA), aki egy újfehértói zsidó család leszármazottja.

KM
hirdetés