Kiállítással és zenével emlékeznek a gulágra

Napkor – Rettegett szó lett hazánkban is a „gulág” kifejezés az 1940-es és 1950-es években, hiszen a sztálini Szovjetunió egészét behálózó munkatáborrendszerben nagyon sok magyar hadifoglyot és málenkij robotra elhurcolt civil polgárt kényszerítettek kemény fizikai munkára, s közülük sokan ott is vesztették életüket.


A GULÁG-GUPVI Emlékév Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei zárórendezvényének Napkor ad otthont február 22-én a Napkori Erdőgazdák Zrt. szervezésében. A programsorozat görögkatolikus szent liturgiával kezdődik 9.30-kor a napkori görögkatolikus templomban, a szertartást Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója tartja.

A Harangodi Erdészeti Erdei Iskolában 11 órakor megnyitják a Magyarok a Szovjetunió táboraiban (1944–1956) című állandó GULÁG emlékkiállítást. Ünnepi beszédet mond dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, dr. Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója és Támba Miklós, a Napkori Erdőgazdák Zrt. vezérigazgatója.

Másnap, február 23-án Hobo mutatja be az elhurcoltakkal kapcsolatos emlékkoncertjét a napkori általános iskola tornatermében, a belépés díjtalan.

KM
hirdetés