Kiből lehet jó pandúr?

Baleset- és bűnmegelőzési nap Máriapócson
Baleset- és bűnmegelőzési nap Máriapócson - © Fotó: police.hu
Az amerikai krimikben régóta megszokott a látvány, hogy nem minden rendőrnek van hófehér arcszíne. Sőt! Nem is zsarufilm az olyan, amelyikben nem hemzsegnek tucatjával a bátor szívű fekete fogdmegek, akik megálljt parancsolnak a bűnnek. Nehéz volna viszont pontosan megmondani, hogyan viszonyulunk mindehhez idehaza. Matyasovszki József jegyzete.

Pedig egy ideje nálunk se ritka jelenség az, sőt egyre gyakoribb, hogy roma származású fiatalok vigyáznak a strá­zsán, dolgoznak őrszobákon, irányítják a forgalmat, vagy éppen loholnak lelkesen a kutyaütők nyomában. S bár tulajdonképpen nincs is ebben semmi rendkívüli, az együttélés sokszínű szereplőinek azért mindig idő kell ahhoz, hogy régi, berögzült, esetleg nagyon is elavult sztereotípiáikon változtassanak. Így van ez még a felhőkarcolók tengerentúli hazájában is, s legyen bár akárhány szereplős a játék, mindenkinek szoknia kell a másikat.

Többek között erről is beszélt az Országos Roma Kisebbségi Önkormányzat képviselője, Balogh Albert azon a megyei bűn- és baleset-megelőzési versenyen, amelyet csütörtökön tartott a megyei rendőr-főkapitányság Máriapócson. Elmondta, hogy még egy roma is fel van háborodva, ha egy másik roma – aki történetesen rendőr – igazoltatni meri. Talán ezért is van, hogy amikor egy roma ember felölti az egyenruhát, neki egy kicsivel még többet is kell teljesítenie, mint másoknak. Be kell bizonyítania, hogy az olyan emberből lesz a legjobb pandúr, akit sokszor a bűnnel azonosítanak, alaptalanul. De megéri. Mert a jó fiúkhoz hosszú távon mindig kifizetődőbb tartozni, mint a rosszakhoz. Mint a filmekben, ahol a jó zsaru a hős, nem a rossz.

Matyasovszki József
hirdetés