Kicsit kanyargós, hullámos, de a miénk

Átlag fölötti a forgalom
Átlag fölötti a forgalom - © Fotó: Dr. Kerényi Attila
Nyíregyháza, Tokaj – Nyírteleki lakosként évtizedeken keresztül azt feltételeztem, hogy sosem fog megvalósulni a Nyíregyháza–Nyírtelek közötti kerékpárút. Az álom megvalósult, egészen Tokajig elkészült! – írja olvasónk.


Emlékszem, szeretett anyósom a ’90-es években a hét kilométerre fekvő Gyulatanyáról a régi, kopottas biciklijével járt hozzánk. A 38-as főúton kerekezett, nem igazán volt tisztában a közlekedés veszélyeivel. Sosem voltam nyugodt, mert sűrűn szólt a sziréna a mindig forgalmas főúton. Ennek vége, a bringázók, az autósok, valamint a mentősök, rendőrök, tűzoltók is fellélegezhetnek végre!

Díjazzák a fejlődést

Építészként mondom: a kerékpárút kivitelezője rendkívül szervezetten, gyorsan, körültekintően oldotta meg a feladatot. Rövid idő alatt egy teljesen új tájképet varázsoltak az erre utazóknak. Élmény nézni a kerékpározó környékbelieket, az amatőr és profi sportolókat. Kifejezetten boldog, kalandra éhes arcokat látok a kerékpárúton nap mint nap, a múltkor félszáz iskoláskorú tekert vidáman (és biztonságosan) Tokaj felé. Az országot járva állítom, hogy ennek a bicikliútnak a forgalma messze átlag fölötti. Érdekes, hogy a női nem aránya legalább a fele a közlekedőknek. Több kisgyermekkel karikázó családot is látni, de díjazzák a fejlődést a környékbeli falvakban, bokortanyákon élők, akik immár biztonságban tekerhetnek el például a vásártérre.

A bringások azt mondják, jók a pihenőpadok, néha kanyargós és hullámos a „pálya”. A közel 30 kilométeres Nyíregyháza–Tokaj táv 1,5–2 óra alatt megtehető.
Az egészséges életmódhoz a biciklizés az egyik legjobb mozgásfajta. Az autósoknak meg kell tanulniuk, hogy mielőtt kihajtanak a mellékutakról, lassítsanak, álljanak meg, ha kell, és nézzenek körül, hogy közeledik-e biciklis.

Bringaút a világörökséghez

Kérdés, hogy a kerékpárút környezetében lévő zöldterületet rendszeresen ki és hogyan gondozza, a téli hóeltakarítást és a jégtelenítést ki végzi majd el? A 38-as főút forgalma az elmúlt években megnövekedett, bel- és külföldi turisták sokasága utazik a megyeszékhelyre az állatpark és gyógyfürdők miatt.
Annak ellenére, hogy a tokaji híd korlátozva van a nagy tömegű teherautók, kamionok előtt, jelentős forgalmat tapasztalok Nyírteleken. De végeredményben mégiscsak elkészült a világörökséghez vezető kerékpárút! Kicsit kanyargós, kicsit hullámos, de a miénk. Használjuk egészséggel!

– Hadas Attila –
hirdetés