Kicsukható az agresszív apuka

Kicsukható az agresszív apuka - illusztráció
Kicsukható az agresszív apuka - illusztráció
Bővültek a bíróság lehetőségei a családon belüli erőszak visszaszorítására.

Július elseje óta az agresszív apuka nem csupán bezárható a börtönbe, hanem törvényesen kizárható a közös lakásából is. Ennek eszköze a távoltartás elrendelése, aminek a jelentőségével érdemes lehet közelebbről is megismerkedni a családon belüli erőszakos bűncselekmények gyakoriságára tekintettel.

Ehhez dr. Fázsi László megyei bírósági tanácselnöktől kértünk segítséget:

Távol tőle

Az ítélkezési tapasztalatok szerint még a szerelemből megkötött házasságok is eljuthatnak addig a pontig, amikor az egyik házasfél számára már inkább a másik nem látása tűnik a legkívánatosabbnak. Ezt azonban a nemkívánatosnak tekintett házastárs nem mindig hajlandó tudomásul venni, ami konfliktusok sorozatának forrásává válhat, mert ilyenkor már az is idegesítő lehet, ami korábban még természetes volt.

Ezek a helyzetek aztán vagy kiváltják, vagy felerősítik a másik agresszivitását, aminek az elhárítása, illetve megelőzése egy ponton túl már azonnali hatósági beavatkozást igényelne, még akkor is, ha az erőszakos fél semmi esetre sem minősíthető bűnözőnek. Ilyen esetben eddig a büntető eljárás megindulása után egyedül az előzetes letartóztatás elrendelésére volt lehetőség, aminek az alkalmazására nem mindig kerülhetett sor olyankor sem, amikor a házasfelek vagy élettársak elkülönítése indokolt lett volna. Az ilyen esetekre nyújthat időleges megoldást a távoltartás.

A július elsején hatályba lépett törvénymódosítással bevezetett új kényszerintézkedés egy olyan új eszközt adott a bíróság kezébe, amelynek az alkalmazásával az ilyen szempontból problémás családok egy részét érintően talán el lehet majd érni az erőszak súlyosabb következményeinek tompítását, esetleg megelőzését. Kétségtelenül bővültek a bíróság lehetőségei a családon belüli erőszak visszaszorításához…

– Fullajtár András –
hirdetés