Kiderült, ki lett idén a Kelet színésze!

Akt.:
Kiderült, ki lett idén a Kelet színésze!
© Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Rekord közeli előadásszám: lesz mit kipihenni a színház művészeinek, dolgozóinak.

Bár a Pécsi Országos Színházi Találkozó még hátravan, már csak néhány nap, és maguk mögött tudhatják az idei évadot a Móricz Zsigmond Színház munkatársai. Rájuk fér a pihenés, hiszen ahogy az a hétfői évadzáró ülésen is elhangzott: a már tavaly is rekord közeli előadásszámot túlszárnyalva az elmúlt hónapokban 437-szer állt színpadra a társulat. Az évad tizennégy új, és három repertoáron maradt darabjának képeiből készült összeállításon jókat derültek a kivételesen a nézőtéren ülő művészek.

– Egy nagyon mozgalmas, de jó és eredményes évadot tudhatunk magunk mögött, több olyan előadáson vagyunk túl, melyek a színház falain kívül is nagyon sikeresnek bizonyultak – mutatott rá Kirják Róbert ügyvezető, aki elmondta: az elmúlt 10 esztendőben nem volt ilyen magas az eladott felnőttbérletek száma.

Három és fél évtized

– A színházi nevelési programok során 128 alkalommal jutottak el színészeink a megyei oktatási intézményekbe, és három kiállítást láthattak a nézők a Móricz Zsigmond Színházban. A következő évadban ünnepeljük a társulat fennállásának 35. évfordulóját, ezen alkalomból a Nemzeti Színház vendégelőadással köszönti a művészeket és a közönséget.

– Polgármesterként és fenntartóként egyaránt figyelnem kell a színházra. A saját tapasztalataim mellett folyamatosan érkeznek a visszajelzések a nézőktől is – jegyezte meg dr. Kovács Ferenc, a megyeszékhely első embere. Hozzátette: fontosnak tartja, hogy a város támogassa a teátrumot, melynek része a Bige Holding Csoporttal között megállapodás is, melynek értelmében a cég öt éven át évi 30 millió forinttal támogatja a kultúra szentélyét. Dr. Kovács Ferenc szót ejtett a szabadtéri színpad egymilliárd forintos felújítási tervéről is.

– Sokat várunk a színháztól: legyenek jó, telt házas előadások, amihez elengedhetetlen, hogy a dolgozók érezzék jól magukat a teátrum falai között, hiszen csak így nyújthatják tudásuk legjavát. A június végi közgyűlésen kiírjuk a pályázatot az igazgatói posztra – árulta el a polgármester.
A legkisebbek vendégei

Az idén is átadták a művészeknek és a háttérmunkásoknak járó elismeréseket, végül Kirják Róbert ügyvezető fellebbentette a titkok fátylát a 2016/2017-es évad előadásairól.

Az ülés aztán a színházbüfében folytatódott, de csak a csapat egyik felének, a társulat másik része ugyanis a veszprémi Pannon Várszínház legifjabb nézőihez indult, hogy őket is elvarázsolják a Koppéliával.

KM-CsA

Díjak, elismerések

A Móricz Zsigmond Színház örökös tagja: Tasnádi Csaba

Nyíregyháza nívódíja: Horváth László Attila

Aranykalapács-díj: Pápai László

Aranyceruza-díj: Biriné Elek Éva

Lipót-díj: Horváth Margit és Kazár Pál

Móricz-díj: Horváth László Attila

Godot-díj: István István

Az évad nézője: Bogár András

A Kelet színésze: Horváth Sebestyén Sándor
hirdetés