Kifizetetlen bérek, mostoha sorsra jutott futball – Egyre többen zúgolódnak Szakolyban

Akt.:
Kifizetetlen bérek, mostoha sorsra jutott futball – Egyre többen zúgolódnak Szakolyban
© Illusztrációk: google / KM-archív
Szakoly – Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél, tartja a mondás. S mivel Szakolyban hónapok óta egyfolytában zörög, szélcsendről aligha beszélhetünk. Lapunk már csak azért is rajta tartja a szemét a talpig eladósodott településen egy ideje, mert nincs olyan hónap, hogy ne hívná fel szerkesztőségünket valaki, elpanaszolva, hogy kéthavi járandósággal még mindig adós az önkormányzat.

Egy ideje többen is látni vélik a fényt a szakolyi alagút végén, ugyanis a Nyíregyházi Törvényszék a március 6-án jogerőre emelkedett végzésével elrendelte az adósságrendezés megindítását. Korábban is megírtuk már: az elmaradt járandóságok kifizetésére esély sem volt eddig, azaz az adósságrendezés megindultáig. A törvényszék az ilyenkor szokásos módon pénzügyi gondnokot is kijelölt, hozzá fordulhatnak azok a hitelezők, akiknek bárminemű követelésük van az önkormányzat felé.

Szerettük volna megtudni, mennyi időt kell még várniuk a fizetésüket követelőknek, ám sajnos a településvezetők közül senki nem kívánt nyilatkozni a várható menetrendről, illetve a tartozások rendezésének mikéntjéről. Megkerestük a kijelölt pénzügyi gondnokot is, de Pekk Antal kerek perec kijelentette: folyamatban lévő ügyről nem nyilatkozik. Annyit azért elárult, hogy a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló 1996-os törvény pontosan meghatározza egy adósságrendezési eljárás várható maximális időtartamát, ami nem lehet több 240 napnál. Vagyis – könnyű utánaszámolni – az egész procedúra novemberig is elhúzódhat, aminek aligha örülnek a kifizetetlen munkavállalók. Persze, vannak olyan adósságtételek, amelyek egy vagyonrendezési eljárás közepette is kifizethetők, sőt kifizetendők, mások pedig az egyezség körébe tartoznak, tette még hozzá a gondnok, de ettől pontosabb felvilágosítást nem adott.
Csakhogy az illetékesek hallgatása azért sem a legjobb módszer a háborgó lelkek lecsendesítésére, mert amíg hallgat a felszín, annál tovább fecseg a mély. Újabban azt beszélik, a sportegyesület körül sincs minden rendben, ráadásul – ilyen még nem történt 60 évre visszamenőleg – gyakorlatilag megszűnt a futball Szakolyban, s a helyi csapat is visszalépett a megyei bajnokságtól még félidőben.

Van, aki névvel együtt is vállalja a véleményét. Mercs Tibor például elmesélte lapunknak, hogy legalább hét éve nem hívták össze a sport­egyesület közgyűlését, s amikor ezt tavaly számon kérték, olyan 2014-es jegyzőkönyveket mutatott az egyesület elnöke – aki nem más, mint a falu polgármestere –, amelyben több, akkorra már elhunyt személy aláírása is szerepelt.
Elnyűtt mezek

Obsitos Sándor volt felügyelőbizottsági elnök mindezt nyomtatványokkal is alá tudja támasztani.

– Tudni szerettük volna, hányadán állunk, egyáltalán felelünk-e még valamiért. De egy tavaly év végi, sebtiben összerántott közgyűlésen kiderült, az elnökön, vagyis Szűcs Gabriellán és két elnökségi tagon kívül már nincs senki felelős pozícióban, s a többi tisztség csak úgy semmivé lett – sorolta Obsitos Sándor. Aztán beszélt még a sportegyesület által elnyert, de az önkormányzatnak kölcsönadott pályázati pénzekről, régen elnyűtt sportmezekről, amiket még ő vásárolt több mint tíz éve, sportberuházásokról, amelyeknek sem az ellenértékét nem fizették ki, sem a pályázott pénzzel nem számoltak el.

Túl az egyszerű vádaskodáson

Megpróbáltuk a sporthoz közeli ellenoldalt is megszólaltatni, de mindenki elzárkózott a nyilatkozattól. Csupán azt hangoztatták egybehangzóan, hogy valójában sértett emberek ízetlen vádaskodásairól van szó.

Pedig az ügy már túl is lépett az egyszerű vádaskodás szintjén, ugyanis az önkormányzatot valaki névtelenül feljelentette a bíróságon. Az ügyészség szóvivőjétől, dr. Szilágyi Lászlótól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a Nyíregyházi Rendőrkapitányság közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt 2017. február 23-án nyomozást rendelt el, ami jelenleg is folyamatban van. Az ügyben gyanúsítotti kihallgatás még nem történt, s a nyomozás érdekeire tekintettel bővebb felvilágosítást nem adhatnak.
Megbocsáthatatlan bűn

– Én a magam részéről alkalmatlannak tartom Szakoly vezetését arra, hogy kezelje a település problémáját – osztotta meg lapunkkal a véleményét a térség ország­gyűlési képviselője, dr. Simon Miklós. – Több 10 millió forinttal konszolidáltuk az önkormányzatot 2012-ben, s azóta romba döntötték a település gazdálkodását. Egykori polgármesterként számomra az a legfájóbb, hogy tartoznak az emberek bérével, ami megbocsáthatatlan bűn. Nem látom biztosítottnak, hogy ezzel a vezetéssel a település ki fog tudni lábalni a bajból. Ezért azt javasolnám nekik, lássák be, hogy alkalmatlanok a feladatra. Váljanak meg a mandátumuktól, s adják át a helyüket olyanoknak, akik becsülik annyira az embereket, hogy kifizetik azok jogos jussát – tette egyértelművé dr. Simon Miklós.

KM-MJ


Olvasónk írja: Nyílt levél a képviselő-testülethez

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kis település a Nyírség déli részén. Lakói szorgalmas, igyekvő emberek voltak, és sikert sikerre halmozva éltek. Szerettek itt élni, büszkén mondták, ha kérdezték, hogy honnan jöttek. Aztán telt-múlt az idő, és lassan kezdett megkopni a dicsfény, és már nem voltak olyan büszkék arra, hogy honnan származnak, sőt: már le is tagadták azt, és lehajtott fejjel, szégyenkezve beszéltek – ha mertek – településükről. Most ott tartunk, hogy van olyan önkormányzati részleg, ahol ketten végzik négy ember munkáját, fizetés és köszönet nélkül. Január óta nem láttak munkabért, és a közmunka megszűnése miatt ingyen, két-három ember munkáját is el kell végezniük. Tisztelt hölgyeim és uraim, tisztelt képviselők! Lehet ehhez az ámokfutáshoz még asszisztálni, lehet a még éppen működő intézményeket is szétverni, csak el fog jönni az idő, amikor számot kell adni, hogy mit tettek annak érdekében, hogy ez ne így legyen. Mit mondanak annak az édesanyának, aki nem tudja kiváltani gyermeke gyógyszerét? Aki nem tud a kinőtt cipő helyett másikat venni? Aki fizetés nélkül dolgozik hónapok óta, reménye sincs arra, hogy megkapja a munkabérét, és ha netalán a márciusi fizetést megkapja, a januári és februári még mindig odavan? Lehet az igazságszolgáltatást hátráltatni és elfogultságra, betegségre hivatkozva húzni-nyúzni az ítéletet. Az ámokfutás addig is tart, és mi, lakók is fogunk ítéletet mondani. Néhányan már csomagolnak és elköltöznek, de önök itt maradnak, és holnap is az emberek szemébe kell hogy nézzenek. Lehet egyenként is lemondani, de a tisztességes az lenne, ha felállnának és lehetőséget adnának azoknak, akik becsülettel végeznék a feladatukat. Azt mondták a választáskor, hogy lehet másképpen, lehet jobban. Ebből a másképpen sikerült… Gratulálunk hozzá, kívánjuk, hogy tiszta lelkiismerettel és tiszta szívvel keljenek fel holnap is, és gondolkodjanak el azon, hova juttatták ezt a méltán híres és népszerű települést pár év alatt!

Név és cím a szerkesztőségbenA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés