Kifosztás és garázdaság volt a vád

Az egyik sértett, az egyik vádlott és dr. Szilvási Péter, aki ítéletet hirdetett
Az egyik sértett, az egyik vádlott és dr. Szilvási Péter, aki ítéletet hirdetett - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Térfigyelő kamerán nézték vissza, hogyan bántalmazta az egyik vádlott a földön fekvő férfit.

Középiskolásokkal telt meg hétfőn a Nyíregyházi Törvényszék díszterme, ahol a Nyitott bíróság program keretében diákok követték végig a tárgyalás menetét az ítélet kihirdetéséig.

Testi sértés kísérlete, valamint kifosztás bűntettében találta bűnösnek az elsőrendű, míg garázdaság vétsége miatt ítélte el a másodrendű vádlottat a Nyíregyházi Járásbíróság. Mint a tárgyalóteremben kiderült, tavaly februárban a két nagyecsedi fiatal a nyíregyházi vasútállomáson bántalmazott két férfit, s az egyikük mobiltelefonját is elvették.

Felmentésért fellebbez

Nem várt izgalmakat hozott a tanúk meghallgatása, ugyanis az egyik fiatal rosszul lett a tárgyalóteremben, ezért mentőt hívtak hozzá, majd folytatódott tárgyalás, amelyen többek között térfigyelő kamerák felvételét is megtekintették. Ezeken látható, ahogy az elsőrendű vádlott megüti a földön fekvő egyik sértettet.

Dr. Szilvási Péter az ítélet kihirdetésekor szóbeli indoklásában azt mondta, a fiatalkorú elsőrendű vádlottat nem javítóintézeti nevelésre ítéli, hanem pártfogó felügyelet mellett három év próbára bocsátja. Véleménye szerint a büntetlen előéletű fiúnak ez elegendő visszatartó erővel bír.

A másodrendű, büntetett előéletű vádlottat 200 óra közérdekű munkára ítélte a bíróság, ezt könnyű fizikai munkával kell teljesítenie. Amennyiben nem hajtja végre, akkor a közérdekű munkát elzárásra változtatják át.

Az ítélet a másodrendű vádlott esetében jogerős. A fiatalkorú pere másodfokon folytatódik, mert az ügyvéd felmentésért jelentett be fellebbezést.

KM
hirdetés